Výtvarným chalupářem se letos stane muž

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 6. 2011 12:22
V pořadí 22. laureát bude oznámen 25. listopadu
Z instalace Množiny; Pavel STEREC
Z instalace Množiny; Pavel STEREC | Foto: CJCH

Praha - Cenu Jindřicha Chalupeckého letos nevyhraje žena ani umělecká dvojice.  O ocenění určené pro výtvarné umělce do 35 let se letos uchází pět mužů - Filip Cenek, Dominik Lang, Pavel Sterec, Marek Ther a Jiří Thýn.

Ve výběru o laureáta jsou tak autoři instalací, objektů, animace, fotografií či videí. V pořadí 22. laureát ceny bude oznámen 25. listopadu v holešovickém Centru současného umění DOX, režii slavnostního večera má opět na starosti Michal Pěchouček.

Fotografie Space Abstraction; Jiří THÝN
Fotografie Space Abstraction; Jiří THÝN | Foto: CJCH

Finalisty vybrala sedmičlenná odborná porota, které předsedal kurátor galerie moderního umění MoMA v New Yorku, Christian Rattemeyer. "Všichni finalisté kladou kreativní otázky a představují formální přístupy a intelektuální zájmy současné české scény. Jako porota cítíme, že mohou obstát i v mezinárodním srovnání," uvedl šéf jury.

Letos poprvé bude tvorba umělců do 35 let představena i široké veřejnosti - v rámci speciálního výstavního projektu 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst. Během následujících pěti měsíců budou finalisté vystavovat díla na pěti vybraných místech pěti různými způsoby a také v nejrůznějších formách. Všech pět totiž tvoří napříč spektrem médií. Pak finalisté připraví projekt pro výstavu v DOXU, jež začne 4. listopadu a z níž vzejde vítěz.

Čtěte také:
Chalupáři jsou Artamonov a Klyuykov za sběr z Poldovky

Filip Cenek se věnuje videoartu a animacím, porotu zaujal „svou vizuální tvorbou s plastickými elementy".  Dominik Lang, jehož instalace Spící město byla vybrána jako český reprezentant na letošní bienále v Benátkách, se ve své sochařské tvorbě věnuje dědictví modernistického umění.

Instalace Spící město, Bienále Benátky 2011; Dominik LANG
Instalace Spící město, Bienále Benátky 2011; Dominik LANG | Foto: CJCH

Marek Ther si nominaci vybojoval svými videi, ve kterých reflektuje mimo jiné sexualitu i genderové hranice. Pavel Sterec se věnuje konceptuální tvorbě a performancím, Jiří Thýn pak zkoumá médium fotografie.

"Letošní výběr z celkem 64 adeptů proběhl výjimečně hladce. Všichni z porotců hlasovali téměř jednomyslně," uvedla Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

V porotě kromě Rattemeyera zasedl šéfkurátor vídeňského MuMOK Rainer Fuchs, kurátor a šéfredaktor uměleckého magazínu Springerin Georg Schöllhammer, čeští kurátoři Ondřej Chrobák, Edith Jeřábková, Mira Keratová a umělec a pedagog Tomáš Lahoda.

Vítěz získá padesát tisíc korun od společnosti Triga, šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku a sto tisíc korun určených na realizaci výstavy v Galerii Václava Špály na podzim 2012.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v květnu 1990 z podnětu Václava Havla, malíře Theodora Pištěka a básníka a výtvarného umělce Jiřího Koláře. Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia.

Do roku 2000 byla cena spojována s Národní galerií; po rozbrojích vyvolaných v roce 2000 střetem mezi Milanem Knížákem a Davidem Černým však toto umělecké manželství skončilo. V posledních letech bylo klání někdy vyčítáno, že prosazuje nová média a konceptualisty na úkor malby a dalších klasických žánrů.

Více informací na www.cjch.cz

Z videa Pflaumen (Švestky); Mark THER
Z videa Pflaumen (Švestky); Mark THER | Foto: CJCH
Záznam z videa; Filip CENEK
Záznam z videa; Filip CENEK | Foto: CJCH
 

Právě se děje

Další zprávy