Lang pojede na bienále, ministr už podepsal dekret

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 1. 2011 7:45
Besser minulý měsíc změnil rozhodnutí Milana Knížáka
Dominik Lang: Pokoj  (2007)
Dominik Lang: Pokoj (2007) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na bienále výtvarného umění do italských Benátek by měl skutečně odjet Dominik Lang. Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) podepsal jmenovací dekret, který je nutný k účasti. Před podpisem je nyní smlouva mezi ministerstvem a Langem, kde budou upřesněny podmínky spolupráce.

Lang sám potvrdil, že je s ministerstvem v kontaktu a doufá, že se stihnou všechny přípravy k instalaci výstavy v Itálii. Vernisáž je za necelého půl roku.

Čtěte také:
Knížák změnil výběr pro bienále. Prý kvůli svému koni

Oficiální pověření od ministerstva a podpis smlouvy Lang potřeboval k tomu, aby si byl jistý účastí a mohl si rozvrhnout práci na instalaci. Svůj projekt nazval Spící město. Přesné kontury zatím nechce popisovat; mělo by jít o jakousi sondu a příklad mezigenerační spolupráce s uměním, které v 50. a 60. letech vznikalo v Československu za železnou oponou.

Dox: Laureátský projekt dvojice Vasil Artamonov - Alexej Klyuykov
Dox: Laureátský projekt dvojice Vasil Artamonov - Alexej Klyuykov | Foto: CJCH

Jeho projekt doporučila pro benátské bienále odborná komise ustavená Národní galerií. Ředitel galerie Milan Knížák nicméně doporučení nerespektoval a dal přednost projektu, který vytvořil Pavel Sterec a s ním dvojice Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov - která se stala laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2010. 

Knížákem vybraní autoři ale na protest proti takovému postupu účast na prestižním bienále odmítli. Proti rozhodnutí šéga NG se zvedla i vlna protestu umělců a historiků umění.

V otevřeném dopise požadovali, aby se Besser do problému vložil a aby do Benátek odjel Lang, jak doporučila komise. Mezi 150 podpisy byla ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová, rektor VŠUP Pavel Liška, ředitel Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek, pedagog FAMU Tomáš Pospiszyl nebo umělci Michal Pěchouček, Jiří Černický a Kryštof Kintera.

Ministr Besser pak 6. prosince rozhodl, že na bienále pojede Lang a že organizaci bienále a odpovědnost za výběr umělců převezme do budoucna ministerstvo kultury.

Někteří odborníci ale měli obavu, zda je takové řešení možné a jestli se vše stihne administrativně dořešit. Ministerstvo slibuje, že ano.  Právníci a ekonomové obou stran musí dořešit organizační a právní záležitostim například upravit status NG. Bienále v Benátkách také podléhá mezinárodním smlouvám.

"Úřad již připravil potřebné změny smluv kvůli převzetí organizace bienále od Národní galerie," napsalo ministerstvo na svém webu.

Foto: Petr Protivánek

Knížák nejprve odmítal své rozhodnutí komentovat. "Já jsem neudělal žádnou chybu, já jsem si z doporučení komise vybral druhý projekt, protože mi připadá daleko nosnější a méně komplikovaný," řekl později. Langův projekt by prý nemuselo zahraniční publikum pochopit.

Knížák se dlouhodobě potýká s kritikou části umělců kvůli tomu, jak vede Národní galerii. Oponenti mu vyčítají autokratické sklony i to, že pořádá málo výstav a dělá z NG spíše muzejní instituci.

Z uměleckých kuloárů také přišly  informace, že Knížák Langa nevybral právě kvůli osobním antipatiím. Komise dokonce tvrdila, že Knížák předem počítal s tím, že autoři "vítězného projektu" účast v Benátkách odmítnou. Následně pak prý bude mít generální ředitel možnost dosadit do národní expozice svého koně.

 

Právě se děje

Další zprávy