Výstava Tání ukazuje studenou válku

rst, ČTK
14. 2. 2006 9:30
Moskva - Unikátní a dosud nevystavované předměty a dokumenty z doby studené války ukazuje výstava Tání v moskevském Historickém muzeu.

Akce je věnovaná 50. výročí 20. sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu a jejímu prvnímu tajemníkovi Nikitu Chruščovovi, který na sjezdu vystoupil se zprávou odsuzující Stalina a jeho kult osobnosti.

Více o 20. sjezdu KSSS se dočtete ZDE

"Nechceme hodnotit dobu, ani její představitele. Jen jsme vedle sebe postavili předměty, dokumenty a fotografie a je na návštěvnících, jaký obrázek si o nich udělají," říká spoluautorka expozice Natalija Čevtajkinová.

Unikátní střípky doby

Lidé mají možnost prohlédnout si například plány pověstných pětipatrových "chruščovek" či první vánoční stromek, který byl v 50. letech vystaven v Kremlu,  a napodobeniny "kosmických" psů Belky a Strelky.

Výstava je ale unikátní především množstvím zveřejněných dokumentů, zpráv a snímků ze samotného sjezdu. "Poprvé ukazujeme například pozvánku na jedenáctý den jednání, na kterém Chruščov pronesl svůj projev. Toto zasedání bylo tajné a zúčastnit se ho mohli jen vybraní," uvedla Čevtajkinová.

Dnes už legendární 20. sjezd KSSS, který začal 14. února 1956, byl prvním po smrti sovětského diktátora Josifa Stalina. Chruščov na něm v tajné řeči odhalil zločiny svého předchůdce v čele SSSR.

Kufry "vrahů národa"

Historikové se dnes shodují, že sjezd přinesl změny v politickém, kulturním i společenském životě země. "Po něm přišlo oteplení, občanská a politická rehabilitace národa," míní historička.

Svědky změn byly například dva kufry, které patřily v té době "vrahům národa" - jeden matce písničkáře Bulata Okudžavy, druhý manželce spisovatele Artěma Veselého. Obě se s nimi vracely z vyhnanství...

Nejvíc materiálů je věnováno samotnému Chruščovovi. "Za posledních 40 let, možná za celé půlstoletí je to vůbec první výstava věnovaná této rozporuplné osobnosti," tvrdí historička. K vidění jsou osobní věci Chruščova a jeho manželky, fotografie, vyznamenání i dokumenty spojené s jeho zahraničními cestami.

 

Právě se děje

Další zprávy