Unikátní výstava lucemburského umění

ČTK, Hej
3. 2. 2006 10:30
Praha - Pražský Hrad chystá svůj dosud největší výstavní projekt umění z doby Lucemburků.
Foto: Aktuálně.cz

Unikátnost výstavy tkví podle pořadatelů v tom, že soustředí díla, jež vznikla v jednom místě a v jedné době, nikdy poté již však nebyla pohromadě.

Výstava nazvaná Karel IV., císař z Boží milosti začne 16. února a potrvá do 21. května v hradní Obrazárně, Císařské konírně, Tereziánském křídle Starého královského paláce a v katedrále sv. Víta. Exponáty z ní se představily už koncem minulého roku v Metropolitním muzeu v New Yorku, kde expozici shlédlo 170 tisíc lidí.

Lze předpokládat velký zájem návštěvníků, ale výstavu může kvůli historickému významu i hodnotě exponátů navštívit jen omezený počet lidí. Proto se do Obrazárny budou vydávat časové vstupenky, jež bude třeba předem objednat, a v expozici bude moci divák pobýt jen 1,5 hodiny. Během pracovního týdne (otevřeno bude i v pondělí) bude vyhrazen ke koupi na místě termín 17:30 hodin; o víkendu budou moci lidé zkusit přijít bez rezervace na 11:30 a 13 hodin.

Vstupenky je možné rezervovat ode dneška na telefonech 224 373 536 a 726 213 536, na elektronické adrese [email protected]. a ZDE. Vzhledem k jedinečnosti projektu je výjimečná i výše vstupného. Základní stanovila Správa Pražského hradu na 270 korun, snížené na 150 korun, rodina zaplatí 500 korun, zvláštní vstupné je i pro školy.

 

Právě se děje

Další zprávy