V Divadle Na zábradlí začíná jaro

ČTK, Hej
13. 3. 2006 9:30
Praha - Druhý ročník projektu Československé jaro zahájila včera premiéra hry Etty Hillesium Lenky Lagronové.

Hra v režii Jana Nebeského čerpá z deníků židovské dívky z doby nacistické okupace a je tak příspěvkem divadla k Roku s židovskou kulturou.

"Tato dívka z Amsterodamu šla ve svých devětadvaceti letech dobrovolně do transportu do Osvětimi. Její zápisky z let 1941 až 1944 vyšly před půl rokem pod názvem Přervaný život," říká o titulní hrdince herečka Lucie Trmíková, která se na jevišti objevila spolu s Magdalénou Sidonovou, Aloisem Švehlíkem či Miloslavem Mejzlíkem.

Krom Etty Hillesium budou v rámci "jarního" projektu představeny v premiéře také tragikomedie Záplavy od Alice Nellis (v režii autorky) a text Roberta Blandy Nám můžete věřit. Ten se na přehlídce objeví 9. dubna v režii Jiřího Pokorného. Jde prý o "detektivní frašku o politicích, novinářích a lidech".

Součástí přehlídky bude i "kolektivní dílo" Studio kopaná v režii Jiřího Pokorného. V programu nahradí hru Vrchol v mlze slovenského autora Daniela Pastirčáka, která je přesunuta až na příští sezónu.

Projekt Československé jaro připravilo Divadlo Na zábradlí poprvé loni.  Čtyři inscenace nových, pro tento projekt vytvořených textů současných autorů byly uvedeny jen v několika reprízách; téměř současně odvysílala jejich rozhlasové nastudování stanice Vltava.

 

Právě se děje

Další zprávy