Československé jaro pro nové dramatiky

ČTK
3. 3. 2006 15:30
Praha - Divadlo Na zábradlí připravuje program, který představí inscenace nových textů současných autorů.

Akci nazvanou Československé jaro pořádalo již před rokem, divadelní hry jsou nastudovány právě pro tuto příležitost. První letošní premiérou bude hra Lenky Lagronové Etty Hillesum na motivy deníku této židovské dívky z doby nacistické okupace. Premiéra se uskuteční 12. března.

Další dvě hry, které divadlo od března do června uvede, napsali Robert Blanda a Alice Nellis. Jako podnět k uspořádání podobné přehlídky divadelníci uvedli, že Divadlo Na zábradlí vzniklo jako divadlo-dílna, a musí proto stále "hledat osobitý styl práce, dávat impulzy, nezlenivět, vymýšlet a hrát si".

Čtvrtníček bude hrát komentátora

Po hře Lenky Lagronové v režii Jana Nebeského a s hudbou Petra Kofroně bude mít 9. dubna premiéru inscenace Roberta Blandy Nám můžete věřit, jež má být "detektivní fraškou o politicích, novinářích a lidech". Diváky zavede na volební sjezd politické strany. Autor při psaní využil vlastní zkušenosti z téměř desetileté praxe politického novináře. V režii Jiřího Pokorného se role stranického předsedy ujme Vladimír Marek, komentátora "předního deníku" bude hrát Petr Čtvrtníček.

Alice Nellis si svoji hru Záplavy bude režírovat sama. Pořadatelé ji popisují jako "tragikomedii o tom, co všechno může vyplavat na povrch a co, když chceme, uslyšíme od neslyšících". Dříve avizovaný text Daniela Pastirčáka Vrchol v mlze, který měl režírovat Juraj Nvota, v této sezoně nebude uveden. Počítá se s ním do příštího Československého jara.

Loni Československé jaro představilo hry Marka Horoščáka a Jiřího Pokorného (W. zjistil, že válka je v něm), Michala Hvoreckého (Plyš), Miloše Urbana (Nože a růže) a Ivy Volánkové a Valerie Schulczové (Barbíny). Texty odvysílal Český rozhlas, takže hry se musely paralelně nastudovat i v této úpravě.

 

Právě se děje

Další zprávy