Patřili k ní Erben i Mánes. Umělecká beseda slaví 160 let od založení výstavou

ČTK ČTK
20. 12. 2023 10:42
Nejstarší český umělecký spolek slaví 160 let od založení. Umělecká beseda, která sdružovala výtvarníky, hudebníky, literáty i mecenáše, si výročí připomíná výstavou v barokním pražském Clam-Gallasově paláci. Zahrnuje více než 130 děl především od současných členů spolku, potrvá do 29. února.

Diváci uvidí práce téměř šedesátky autorů, jako jsou fotograf Jindřich Štreit, sochaři Šárka Radová a Jan Hendrych, malíř Miloš Šejn či sklář Pavel Trnka. "Přehlídku provází rovněž hudební ukázky z děl členů Hudebního odboru Umělecké besedy. Akcentován je i odbor literární a pomocí filmových záznamů a fotografií i spolkový život napříč odbory a desetiletími existence Umělecké besedy," popisuje kurátorka Lenka Stolárová z Muzea města Prahy, které se na projektu podílelo.

Výstavu obohacují připomínky výrazných historických milníků z výtvarného, hudebního a literárního odboru Umělecké besedy. V duchu její proklamované otevřenosti zahrnuje vše od soch přes klasickou malbu, kresbu, grafickou tvorbu, koláže, keramiku, textilní tvorbu až po konceptuální umění. "Současnou tvorbu ovlivnily předchozí generace, což je i jeden z momentů, který byl pro výstavu nosný. Chceme poukázat nejen na současnost, ale přiblížit i kontinuitu, propojení a vazby, které vycházejí z historických souvislostí," doplňuje Stolárová. Druhým kurátorem projektu byl Ivo Binder.

Doprovodný program zahrnuje komentované prohlídky, workshopy, autorské čtení spisovatelů Arnošta Goldflama a Bedřicha Ludvíka či koncerty.

Umělecká beseda byla založena v roce 1863. V jejím literárním, výtvarném a hudebním odboru se pod heslem V umění volnost sdružily přední osobnosti české kultury jako skladatel Bedřich Smetana, malíř Josef Mánes, historik a obrozenec Karel Jaromír Erben, básník Vítězslav Hálek či fyziolog a anatom Jan Evangelista Purkyně.

Činnost spolku se rozvinula začátkem 20. století, kdy se jeho členy stávali mladí literáti a výtvarníci jako Viktor Dyk, Hanuš Jelínek, Václav Rabas či Vojtěch Sedláček. V roce 1972 organizaci přinutil k rozpuštění komunistický režim. Novou kapitolu svých dějin zahájila až po sametové revoluci, v roce 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy