Rozsvěcí se podle dezinformačních webů. V centru Prahy nově září Neprašova lampa

Rozsvěcí se podle dezinformačních webů. V centru Prahy nově září Neprašova lampa
Dílo Viditelnost od Jakuba Nepraše.
Dílo Viditelnost od Jakuba Nepraše.
Dílo Viditelnost od Jakuba Nepraše.
Dílo Viditelnost od Jakuba Nepraše.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
6. 1. 2022 19:51
Podloubí Městské knihovny na rohu pražského Mariánského náměstí a Valentinské ulice od čtvrtka nově osvětluje umělecký objekt. Jmenuje se Viditelnost a vytvořil ho Jakub Nepraš, na místě zůstane rok.

Artefakt má zachycovat a vyzařovat rojení informací i dezinformací současného globalizovaného světa, říká Jana Smolková, manažerka projektu Umění pro město, který připravuje Galerie hlavního města Prahy. Lampa bude svítit celý den, pořadatelé však doporučují navštívit ji za soumraku či tmy.

Dílo se zabývá falešnými zprávami neboli fake news, jež dokážou ovlivňovat mysl i chování. Zneužívají a manipulují, většinou pro tržní nebo politický zájem zainteresovaných skupin, který ne každý rozpozná.

Neprašův objekt připomínající městskou lampu má jako pomyslný detektor varovat před zvýšenou aktivitou českých dezinformačních portálů. Vždy, když lampa dostane ze sítě varovný impulz o nové aktivitě manipulativních webů, přijde bouře a sníží se viditelnost v okolním veřejném prostoru, popisují autoři.

"Vizualizace roje falešných informací v bouři, která zastiňuje jasné světlo lampy a může návštěvníka překvapit při procházení podloubím, je signifikantní pro proces, jakým se na nás falešné zprávy snaží působit: zastínit jasný úsudek a mysl, abychom podlehli klamavému přílivu neověřených a záměrně zkreslených či zcela lživých informací," říká kurátorka Marie Foltýnová.

"V tomto mračnu zatemňujících obrazů a titulků je naší nadějí, že včas rozpoznáme původ fake news, rozptýlíme jejich stíny a vrátíme zpět jasnou viditelnost našemu okolí," dodává.

Dílo bylo záměrně umístěné blízko sídla magistrátu, Klementina i městské knihovny a galerie, tedy tam, kde se střetává svět archivovaných informací s aktuálním děním v Praze, vysvětlují pořadatelé.

Práce nazvaná Viditelnost je součástí projektu SOKL z programu Umění pro město, kterým česká metropole podporuje současné umění ve veřejném prostoru.

Galerie hlavního města Prahy od roku 2019 připravuje exteriérové výstavy soudobých děl. Zkratka SOKL se skládá z pojmů současnost, objekt, komunikace a lidé, k nimž se vystavená díla vztahují.

 

Právě se děje

Další zprávy