Vznikne billboard s automaticky generovaným textem, připomene Chalupeckého a Haukovou

ČTK ČTK
18. 12. 2020 14:30
Odkaz teoretiků a umělců Jindřicha Chalupeckého s Jiřinou Haukovou připomene v parku u nádraží v pražských Vršovicích, který se po nich jmenuje, billboard zobrazující jejich texty. Instalaci vybrala odborná porota ve výtvarné soutěži zorganizované městskou částí Praha 10.

Billboard bude s pomocí neuronové sítě generovat a zobrazovat texty vycházející z kompletního díla obou autorů. Stát by měl v roce 2022, zaplatí ho magistrát a vyjde na 4,8 milionu korun.

Do soutěže, kterou radnice vyhlásila koncem června, se přihlásila asi třicítka návrhů. Autory toho vítězného jsou umělci Vojtěch Tecl, Tereza Brussmannová, Adam Šustek, Jakub Rajnoch a architektka Savka Marenić. Radnice s nimi nyní jedná o uzavření smlouvy.

Zařízení bude při generování textů využívat neuronovou síť, což je model užívaný v umělé inteligenci umožňující učení. Algoritmus bude "krmen" všemi dostupnými texty a archiváliemi, které po sobě oba autoři zanechali. "Vzniká sloučení dvou přístupů k tvorbě psaného textu, a vytváří tak novou nesmrtelnou poezii a myšlenky, které se stále aktualizují," stojí v anotaci.

"Koncept vítězného návrhu je z mého pohledu velice zdařilý komplexně, s konkrétním odkazem k osobnosti a práci básnířky Jiřiny Haukové a teoretika umění Jindřicha Chalupeckého," míní Tomáš Vaněk, předseda poroty a rektor pražské Akademie výtvarných umění.

"Automaticky generované texty vycházející ze skloubení poezie Haukové a teoreticko-esejistických textů Chalupeckého budou asi nabírat mnoho rovin, od té vážnější přes humornou až k absurdní," doplňuje Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého a další členka poroty.

V té dále zasedli kurátorka Edith Jeřábková, proděkan Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně Milan Houser a Renata Chmelová, David Kašpar a Jana Komrsková, což jsou starostka a místostarostové městské části Prahy 10.

Na druhém místě se v soutěži umístil návrh typografického symbolu hvězdičky, která je automaticky natáčena směrem ke slunci, od architekta Radka Talaše. Třetí skončila myšlenka parkových úprav architektonického studia Cosmo.

Instalace bude financována z magistrátního programu Umění pro město, který má podporovat umisťování děl ve veřejném prostoru. Schválilo ho minulé vedení Prahy, to současné jeho podmínky upravilo.

Vítěznou práci bude vlastnit hlavní město, garantem programu je Galerie hlavního města Prahy.

Chalupecký a Hauková byli manželé a významní představitelé umění 20. století. Chalupecký proslul zejména jako výtvarný a literární teoretik, kritik i historik umění. Rovněž překládal, stejně jako básnířka Hauková. Park v Praze 10 je po nich pojmenovaný od roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy