Rande v Brně. Výtvarnice Kateřina Šedá organizuje seznamku pro 1918 lidí, bude součástí oslav

ČTK ČTK
7. 3. 2018 11:13
Rande pro 1918 lidí bude součástí festivalu Re:publika, který se ke stému výročí vzniku Československa uskuteční v Brně od 26. května do 17. června 2018. Seznamku má na starosti brněnská výtvarnice Kateřina Šedá. Ta naposledy ve spolupráci s Národní galerií inspirovala ke vzájemné komunikaci lidi ve vlaku z Prahy do Drážďan.
Organizátorka brněnské seznamky Kateřina Šedá.
Organizátorka brněnské seznamky Kateřina Šedá. | Foto: Maraton hudby

Kdo hledá partnera či partnerku, mohl by se seznámit v Brně v rámci seznamky, kterou pro celkem 1918 lidí organizuje umělkyně Kateřina Šedá

Podle Šedé se mohou zúčastnit lidé z České i Slovenské republiky bez věkového omezení, nejlépe 959 žen a 959 mužů. Hledat je bude na seznamkách i v obcích, zájemci se mohou hlásit i sami na e-mail [email protected]

"Někteří lidé stráví na seznamkách velkou část života, a přesto žádného vhodného partnera nikdy nepotkají. Stovky lidí komunikují na Facebooku, ale na ulici se vám nepodívají do tváře. Proto jsem se rozhodla pojmout oslavu výročí vzniku republiky jako možnost poskytnout lidem příležitost potkat toho pravého a začít žít jinak," řekla Šedá.

Podobnou akci loni uspořádala ve spolupráci s Národní galerií ve vlaku na trase Praha - Drážďany. Tam s Mikulášem, čertem a andělem cestující inspirovala ke komunikaci s ostatními lidmi ve vlaku, ale i se svými blízkými. 

Náklady na seznamku činí 4,4 milionu korun. Zastupitelé schválili, že polovinu bude financovat město, polovinu pak zaplatí stát. Peníze poslouží například na jízdné nebo ubytování účastníků projektu.

Podle primátorova náměstka Matěje Hollana (Žít Brno) i radní Petry Rusňákové (ANO) je netradiční rande akcí, která zajistí festivalu Re:publika, uspořádanému na oslavu stého výročí Československa, dobrou propagaci. Dalším tahákem bude podle nich několik pláten Muchovy Slovanské epopeje, jež návštěvníci festivalu také uvidí. 

Akce za více než 100 milionů korun, která si klade za cíl oslovit 200 tisíc lidí, má nabídnout multimediální program s 3D filmy a také digitální encyklopedii dějin státu. Do festivalu se zapojí i místní divadla, do archivu vzpomínek pak mohou svými starými fotkami přispět i občané.

 

Právě se děje

Další zprávy