Deníky Jiřího Koláře budou poprvé vystavené v Praze. Oslaví rok s omičkou na konci

ČTK ČTK
5. 8. 2017 9:00
Národní galerie chystá na rok 2018 - tedy na rok se symbolickou osmičkou na konci - dvě velké výstavy. Jedna připomene první republiku, druhá umění 50. až 80. let. Při této příležitosti budou v Česku poprvé vystavené Deníky Jiřího Koláře.
Jiří Kolář u svého díla.
Jiří Kolář u svého díla. | Foto: ČTK

Národní galerie v Praze chystá k "osmičkovému" výročí příští rok dvě velké výstavy. 

Expozice První republika připomene i mimopražská centra uměleckého dění první republiky. Výstava bude "topografií výtvarné scény" meziválečného období a zdůrazní důležitá umělecká centra a národnostní plurality tehdejší společnosti. 

Další výstava, nazvaná 1968: S lidskou tváří!!!, se bude věnovat vizuální kultuře a experimentům v umění od 50. do 80. let. 

Národní galerie v rámci ní vystaví fotografie Josefa Koudelky včetně jeho slavného cyklu Invaze. Z Norimberka si také zapůjčí u nás dosud nevystavované Deníky Jiřího Koláře

Oba projekty doprovodí řada veřejných programů: přednášky, workshopy a diskuse, včetně promítání trezorových filmů.

Národní galerie v souvislosti s expozicemi o meziválečné a poválečné době připravuje zásadní změnu prezentace sbírkových expozic ve Veletržním paláci, ve kterém se dnes na třech patrech představuje umění od konce 19. století do současnosti.

Ředitel galerie Jiří Fajt chce, aby počátky moderního umění doplnila ta díla, která obsahují jejich starší východiska. Veletržním palác bude proto od dubna 2019 ukazovat i takzvané dlouhé 19. století, tedy dobu mezi Velkou francouzskou revolucí a počátkem první světové války. 

 

Právě se děje

Další zprávy