Nastal osmičkový rok. Kam vyrazit na výstavy, které se mu budou věnovat? Tady je přehled

Hana Slívová Hana Slívová
1. 1. 2018 6:30
Během roku 2018 si bude řada tuzemských galerií, muzeí a dalších institucí připomínat sto let od založení samostatného Československa, ale také například padesát let od okupace vojsky Varšavské smlouvy nebo výročí třicetileté války. Tady je základní přehled výstavních akcí, které se chystají.
Foto: Pražský hrad

Založeno 2018

Praha, Pražský hrad
Celý rok 2018

Pražský hrad chystá k osmičkovému výročí celkem pět výstav, které budou v areálu Hradu k vidění během celého roku 2018. 

Císařská konírna chystá 10. až 15. ledna 2018 výstavu V základech státnosti, která představí vzácné originály archiválií. Symbolická moc českých korunovačních klenotů je akce přístupná od od 16. do 23. ledna. Návštěvníci na ní uvidí korunovační klenoty v nové vitríně a svatováclavskou korunu si tak budou moci prohlédnout ze všech stran. Výstava Labyrintem dějin českých zemí, která bude probíhat od 27. února do 1. července 2018 v Císařské konírně, představí formou originálních archiválií a dalších unikátních předmětů zlomové okamžiky ve vývoji českého státu od 10. století do současnosti.

Státním symbolům je věnovaný projekt Doteky státnosti (7. 3. - 28. 10., Jízdárna). Vše zakončí výstava v Tereziánském křídle, která pod názvem Stráž na Hradě pražském připomene od 28. června do 28. října 2018, že se vznikem Československé republiky se pojí i založení hradní stráže. Prostřednictvím stovky fotografií a řady trojrozměrných exponátů se návštěvníci seznámí s celou její historií. 

 

Právě se děje

Další zprávy