Pražská fotogalerie Langhans skončila s výstavami

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 7. 2011 9:21
Majitelka Meisnerová to vysvětlila osobními důvody
Foto: Galerie Langhans

Praha - Pražská fotografická galerie Langhans po osmi letech opouští pražskou uměleckou scénu. Jako poslední uvedla výstavu módních fotografií Now & Wow , která končí právě v sobotu i spolu s celou galerií.

Její majitelka Zuzana Meisnerová, pravnučka proslulého fotografa Jana Langhanse, se k tomuto kroku rozhodla z osobních důvodů. Před časem uvedla, že se v příštích letech hodlá věnovat především práci s archivem svého pradědečka. "Aktivity k zachování a propagaci Archivu Langhans pokračují s obvyklou intenzitou," sdělila tehdy.

Velkorysé galerijní prostory by podle ní nicméně měly zůstat zachovány. V této souvislosti zároveň doufá, že budou dál sloužit kulturním účelům.

Color Faces
Color Faces | Foto: Olaf Breuning

Majitelka měla od počátku na starosti i dramaturgii galerie. Až letos ji v této roli vystřídal Švýcar Walter Keller. Toho rozhodnutí majitelky překvapilo. Respektuje ho, mezinárodní fotografická scéna ve východní Evropě podle něj však uzavřením galerie Langhans "ztrácí jedno z mála nekomerčních míst, které se věnuje vystavování současné umělecké fotografii". 

Galerie zahájila činnost v květnu 2003 v rekonstruovaném paláci Langhans ve Vodičkově ulici. Zuzana Meisnerová, dcera Viktora Meisnera, posledního majitele firmy Ateliér Langhans, si po rekonstrukci paláce vzala za cíl vrátit mu náplň, kterou měl za éry svého zakladatele Jana Langhanse.

Po rekonstrukci (podle návrhu architekta Ladislava Lábuse) získal Dům Langhans prestižní cenu Grand Prix Obce architektů (2003) a také titul Stavba roku 2003.

Výstavy se konaly v celkem pěti místnostech, ve třech nadzemních patrech i v suterénu. Celková výměra výstavních prostor dosahovala 180 metrů čtverečních.

V unikátních prostorách v centru Prahy se za dobu existence galerie vystřídala řada tuzemských i světových umělců, fotografů a fotografických projektů. "Hostem" galerie tak na čas byla například americká umělkyně Martha Roslerová, fotograf Bill Jacobson, dánský autor Jacob Holdt nebo brněnský rodák Pavel Dias.

Čtěte také:
Ukázat, wow, a uvolnit místo pro další a novější snímky
Google mi definoval ponětí o světě, říká Breuning
Když fotografie nemá strach a zajímá ji svět

 

Právě se děje

Další zprávy