Plzeňský kraj požádá stát o dotaci na novostavbu galerie

ČTK ČTK
28. 6. 2021 18:36
Plzeňský kraj požádá stát o dotaci na novostavbu galerie

Na stavbu nové budovy Západočeské galerie v Plzni požádá Plzeňský kraj o státní dotaci. Kraj, který galerii zřizuje, má od města vyhrazený pozemek v těsném sousedství náměstí. Z architektonické soutěže již vzešel projekt. Dotace od státu by mohla dosáhnout až 15 procent ze zhruba miliardové ceny stavby. Žádost v pondělí schválili radní.

Podle posledního aktualizovaného rozpočtu by měla stavba přijít na miliardu korun. "Rozpočet je ale z dubna, od té doby až o 30 procent stouply ceny železa, betonu a podobně," upozorňuje radní pro kulturu a památky Marek Ženíšek z TOP 09, že náklady mohou být ještě vyšší. "Samozřejmě si uvědomujeme, že 15 procent, tedy nějakých 150 až 200 milionů, nestačí," dodává.

Strany krajské koalice se dohodly, že stavba začne, pokud se podaří sehnat alespoň 40 procent nákladů mimo krajský rozpočet. Příští rok by se měla otevřít možnost žádat o dotaci z Evropské unie. Kdyby od ní kraj získal dalších alespoň 150 milionů korun, vypíše soutěž na hlavního dodavatele.

Kompletně již byly vypořádány majetkoprávní vztahy, existuje stavební povolení a pokračují práce na finální podobě projektové dokumentace pro zahájení zadávacího řízení. Se stavbou se počítá v letech 2022 až 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy