O Knize roku bude rozhodovat třísetčlenná akademie

Kultura Kultura, Red Kul
11. 2. 2010 13:50
Cena Magnesia Litera chystá i další změny a novinky
Trojice knih soupeřících letos v kategorii knih pro děti a mládež.
Trojice knih soupeřících letos v kategorii knih pro děti a mládež. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Knižní cena Magnesia Litera chystá na letošní ročník změny, které mají ještě víc podpořit její poslání - tedy propagovat původní českou prózu. Při letošním udílení se proto rozšiřuje počet nominací v této kategorii ze tří na šest.

Organizátoři se prý inspirovali mimo jiné krokem americké filmové Akademie, která od letošního ročníku počet nominací na Oscara v hlavní kategorii Nejlepší film rozšířila z letitých pěti na deset. Nominace na Magnesie by měly být známy počátkem března, udílení cen se chystá na duben.

Magnesia Litera - Aňa Geislerová a Steffen Samann
Magnesia Litera - Aňa Geislerová a Steffen Samann | Foto: Produkce

Pořádající sdružení Litera připravilo pro tento ročník i další novinky. Knihou roku by se například neměla stát publikace přeložená z cizího jazyka, jak se to stalo v minulosti - bude tedy vybírána jen z nominovaných titulů v kategoriích próza, poezie, kniha pro děti a mládež, literatura faktu a objev roku.

Naopak se Litera rozhodla zrušit čestnou kategorii za přínos české literatuře, kvůli podobnosti s jinými literárními cenami. Navíc se mírně zredukoval počet kategorií na sedm - kvůli jejich nepřehlednosti byla Litera kritizována. Litera za publicistiku se tak po třech letech sloučila s Literou za naučnou literaturu do nové kategorie Literatura faktu. Kniha roku nadále nominace nemá.

Novinky se týkají i vybírání vítězů. Odborné pětičlenné poroty vyberou nominace a v druhém kole pak budou hlasovat v jednotlivých kategoriích. O dvou nadžánrových kategoriích - tedy o Objevu roku a  Knize roku -  rozhodne nový až třísetčlenný sbor lidí z knižní branže. V této "akademii", jak ji neoficiálně organizátoři pojmenovali, by měli zasednout knihkupci, knihovníci i novináři.

Foto: Aktuálně.cz

Měnit by se neměl slavnostní ceremoniál udílení. Stejně jako loni se budou ceny předávat před televizními kamerami ve Stavovském divadle. Večerem opět provede herečka Aňa Geislerová. Letošní večer se ponese v duchu červené knihovny.

ČT bude znovu vysílat dvouminutové portréty všech nominovaných autorů; to počínaje 15. březnem od 19.58 hodin.

Loni poprvé v historii cen zvítězila v hlavní kategorii Kniha roku básnická skladba. Cenu získala Bohumila Grögerová za básnickou knihu Rukopis. Její prodeje stouply okamžitě po vyhlášení. Podle statistik se z původních 245 výtisků prodaných od listopadu 2008 od března 2009, kdy byla cena vyhlášena, zvýšily prodeje na 1355 knih.

Foto: Fra

Stejně tak se dařilo i knihám v ostatních kategoriích. Prodej Lichožroutů od Pavla Šruta se zdvojnásobil na 4840 výtisků poté, co dostal cenu za dětskou knihu roku.

O své ceně opět rozhodnou i čtenáři. Knižní klub vytiskl na půl milionu hlasovacích lístků, které lidé najdou v knihkupectvích, knihovnách i v poštovních schránkách, pokud si objednávají knihy poštou.

Na stránkách pražské Městské knihovny si lidé mohou prohlédnout seznam všech českých knih vydaných v loňském roce, aby si mezi nimi mohli vybrat. Hlasovat je možné i elektronicky na adrese [email protected] do 10. dubna.

Libuše Bělunková, předsedkyně letošní poroty cen Magnesia Litera, s knihou Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla z nakladatelství Host, nominované v kategorii publicistika.
Libuše Bělunková, předsedkyně letošní poroty cen Magnesia Litera, s knihou Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla z nakladatelství Host, nominované v kategorii publicistika. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Knihu roku napsala tlustou tužkou Bohumila Grögerová
Pavel Šrut vypátral, kdo nám žere ponožky. Lichožrouti

Statistiku letošních přihlášek ovládla "sloučená" literatura faktu: obeslána je největším počtem titulů v historii cen Magnesia Litera, celkem 70 knihami. Celkově dorazilo 285 přihlášek. Druhou nejpočetněji obeslanou kategorií je Litera za překladovou knihu.

 

Právě se děje

Další zprávy