Knihu roku napsala tlustou tužkou Bohumila Grögerová

Kultura Kultura, Red Kul
18. 4. 2009 22:04
Hlavní cenu Magnesia Litera má básnická skladba Rukopis.
Bohumila Grögerová a Josef Hiršal na fotografii Hany Hamplové z osmdesátých let.
Bohumila Grögerová a Josef Hiršal na fotografii Hany Hamplové z osmdesátých let. | Foto: pistorius.cz

Praha - Titul Kniha roku, který uděluje literární soutěž Magnesia Litera, získala pro rok 2008 básnická skladba Rukopis Bohumily Grögerové. Kromě hlavní ceny spojené s částkou 200 000 korun si v sobotu ze Stavovského divadla odnesla vítězství v kategorii poezie.

Večerem provázela herečka Anna Geislerová, záznam mohou vidět diváci České televize v neděli.

Foto: Aktuálně.cz

Rukopis Bohumily Grögerové vydalo nakladatelství Pavel Mervart a doprovází jej kresby Adrieny Šimotové. Její začátek je tragický, když autorka cituje zprávu z nemocnice o své slepotě; ale závěr knihy psané volným veršem je smířlivý, ba nadějný: dokud jsou nablízku přátelé, dokud zbývá fantazie a paměť, dokud lze psát a neztratit zcela pouto se skutečností, není tak zle.

Texty mimochodem psala tužkou s tlustým hrotem, aby je po sobě vůbec mohla přečíst. Kniha má i v tištěné podobě netradičně velké písmo - autorka ji psala již téměř nevidoucí. Text ignoruje interpunkci i velká písmena.

Grögerová - básnířka, prozaička, překladatelka, autorka rozhlasových her a knih pro děti, jež je známá především spoluprací s Josefem Hiršalem - je nejstarší oceněnou autorkou v osmileté historii cen; letos se dožívá osmaosmdesáti let. Literární ceny se jí však navzdory bohatému a výraznému dílu spíše vyhýbaly, teprve v březnu dostala cenu PEN klubu za celoživotní dílo.

Objevem roku 2008 se stal Pavel Göbl s knihou Tichý společník vydanou v Dauphinu. Dvaačtyřicetiletý literární debutantant vystudoval FAMU, spolurežíroval snímek Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí. I oceněná novela se stala podkladem právě vznikajícího filmu.

Foto: Aktuálně.cz

Literu za knihu pro děti dostal podle očekávání Pavel Šrut za své Lichožrouty. I příběh bytostí, které se živí ponožkami, se chystá do kin: producent Ondřej Trojan už připravuje celovečerní animovanou verzi v režii ilustrátorky knihy Galiny Miklíkové.

Literu za prózu dostal Martin Ryšavý a jeho dvoudílné Cesty na Sibiř, které vydala Revolver Revue. Za publicistiku byla oceněna Radka Denemarková za knihu Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla vydanou v Hostu.

Cenu za přínos české literatuře dostal Lexikon české literatury autorů Vladimíra Forsta, Jiřího Opelíka a Luboše Merhauta. Nakladatelství Academia loni čtvrtým dílem lexikonu završilo nejobsáhlejší projekt poválečné literárněvědné bohemistiky.

Libuše Bělunková, předsedkyně letošní poroty cen Magnesia Litera, s knihou Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla z nakladatelství Host, nominované v kategorii publicistika.
Libuše Bělunková, předsedkyně letošní poroty cen Magnesia Litera, s knihou Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla z nakladatelství Host, nominované v kategorii publicistika. | Foto: Ondřej Besperát

Čtyři svazky obsahují přes 3700 hesel a zahrnují českou literaturu od staroslověnských a latinských počátků do poloviny 20. století. Kniha loni zvítězila v tradiční anketě Lidových novin.

Literu za nakladatelský čin si odnášejí nakladatelství Akropolis a Kvarta a Divadelní ústav za Spisy Františka Langera. Literu za překlad dostaly dvoudílné Deníky maďarského spisovatele Sándora Máraie, které v překladu Estery Sládkové a Dany Gálové vydala Academia.

Cenu v oblasti naučné literatury dostala publikace Josefa Vojvodíka, jež zkoumá vztah avantgardního umění první poloviny 20. století k umění baroka a manýrismu.

Čtenáři neudělili svou Kanzelsberger cenu Michalu Vieweghovi či Zdeňku Svěrákovi, ale "nenápadným" vzpomínkám Jiřího Šimona Ukradený domov, které vydal Knižní klub.

Představení nominovaných knih na tiskové konferenci v kavárně Divadla bez zábradlí.
Představení nominovaných knih na tiskové konferenci v kavárně Divadla bez zábradlí. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Magnesia dala dohromady známá jména s debutanty
Přehled nominovaných na cenu Magnesia Litera
Šrut vypátral, kdo nám žere ponožky. Lichožrouti
Knihy na cestě. Nominace na Magnesii za prózu

Autor, který zemřel měsíc po jejím vydání, popisuje, jak jeho rodinu stihne typický osud "kulaků" - konfiskace majetků a násilné vystěhování. Spolu s fotografiemi z rodinného archivu vznikl působivý a věrohodný portrét 40. a 50. letech minulého století.

Ceny Magnesia Litera se udílely poosmé. Nominace vybírají a ceny v osmi kategoriích udělují odborné poroty. Kategorie Litera za přínos české literatuře nominace nemá; hlavní cenu Kniha roku vybírá zvláštní komise ze všech nominovaných titulů.

Ceny tradičně podporuje svou záštitou Václav Havel. Po vzoru Británie chtějí Magnesie napomoci orientaci na nepřehledném knižním trhu a usilují o popularizaci dobré literatury; k tomu patří i vybuzení zájmu médií pomocí zveřejňování nominací a série autorských čtení.

Nicméně právě před letošním vyhlašováním s v médiích objevily námitky, že cena málo vyzdvihuje díla srozumitelná nejširšímu publiku. Nominace prý rozhodně neměla minout například knihu Terezy Boučkové Rok kohouta, kterou cenila kritika i hojně kupovali čtenáři.

 

Právě se děje

Další zprávy