Nejlepší divadlo loni sehrály Formanovic obludy

Kultura Kultura, Red Kul
14. 3. 2009 22:45
Havlovo Odcházení má Radoka za původní českou hru
Foto: Archiv

Praha - Prestižní divadelní Cenu Alfréda Radoka pro inscenaci roku 2008 získalo v sobotu Obludárium bratří Formanů. Kočovné představení, jež oživuje atmosféru starých kabaretů, cirkusů a šantánů, si tak zopakovalo lednové vítězství v téže kategorii z ankety Divadelních novin.

A znovu tak porazilo nejsledovanější divadelní událost minulého roku - Havlovo Odcházení v režii Davida Radoka, jež po mnoha peripetiích mělo premiéru v květnu jako nezávislá produkce v Divadle Archa.

Dramatická novinka českého exprezidenta nicméně vyhrála Radokovu cenu v kategorii Původní česká hra.

Nejlepším divadlem loňského roku se stal pražský Činoherní klub. Z něj pochází i vítěz mužské herecké Radokovy ceny: Jaromír Dulava, který tu ztvárnil roli předsedy ve Smočkově představení Ptákoviny Milana Kundery.

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Inscenaci roku si vykřičeli pouťoví vyvolávači
Kundera funguje, když popisuje manipulaci sexem
Herecký výkon sezony předvedl František Němec
Návrat dramatika Havla: jak přicházelo Odcházení

V  ženské herecké kategorii byla oceněna Soňa Červená za hlavní roli v inscenaci Zítra se bude... Opera Aleše Březiny a režiséra Jiřího Nekvasila o procesu s političkou Miladou Horákovou z Národního divadla byla spolu s Havlem třetím nominovaným na inscenaci roku.

Oba soupeři Obludária si rozdělili i další Radokovy ceny, o nichž rozhodlo 66 kritiků. Za scénografii Odcházení je získali David Radok a Jaromír Vlček. Cenu za nejlepší hudbu si z ceremoniálu v pražském Divadle Kolowrat odnesl Aleš Březina (Zítra se bude...).

V anketě Divadelních novin, kde odpovídalo 117 kritiků, teatrologů, překladatelů i dramatiků, skončila jeho opera druhá, za Obludáriem a před Havlem. Tato trojice je tak podle názoru odborníků bezkonkurenčně tím nejlepším, co české divadlo loni nabídlo.

Obludárium Ivana Arsenjeva, Veroniky Švábové a Petra Formana - který také převzal vavřínový věnec - mělo českou premiéru na podzimním festivalu v Plzni, poté se Divadlo bratří Formanů v listopadu s dvoupatrovou arénou s kovovou konstrukcí za velkého zájmu publika rozložilo u Břevnovského kláštera v Praze.

Foto: archiv

Vůbec poprvé bylo předvedeno divákům ve Francii. Pak s ním Formani jezdili po Evropě. Představení už koncem roku získalo "loutkářského Oscara" - putovní cenu Erik.

Představení - jež balancuje mezi "pokleslým žánrem" a "divadelním uměním" - diváky bere do nočních podniků, cirkusů, grotesek, světa potulných komediantů, loutkářů, tanečnic a pouťových vyvolávačů, ale i lidí poznamenaných anomáliemi a deformacemi - liliputů, obrů a mořských panen, kteří byli ukazováni právě v takzvaných obludáriích (freak show).

Inscenaci Formani koncipovali především jako sled obrazů, v nichž hlavní roli hraje atmosféra, výtvarné zpracování a živá hudba. Její úryvky použili i při slavnostním večeru k zahájení českého předsednictví Evropské unii.

Titul Talent roku dostal režisér Štěpán Pácl, v dramatické soutěži nadačního fondu Cen Alfréda Radoka o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru zvítězil text Vladislavy Fekete Krátke spojenia. Vítězný text ocenil i Český rozhlas - rozhlasovou verzi odvysílá stanice Vltava.

Novinkou soutěže je, že ho jako poslední premiéru sezony uvede v květnu Jihočeské divadlo z Českých Budějovic.

Sobotní ceremoniál moderoval herec Marek Němec. Záznam odvysílá ČT2 v pátek 20. března.

 

Právě se děje

Další zprávy