Inscenaci roku si vykřičeli pouťoví vyvolávači

Kultura Kultura, Red Kul
6. 1. 2009 17:50
Recenzentům se líbilo Obludárium bratří Formanů

Praha - Inscenací roku 2008 se v anketě Divadelních novin stalo Obludárium bratří Formanů, jež bylo vůbec poprvé předvedeno divákům před víc než rokem ve Francii.

Pak s ním Formani jezdili po Evropě, česká premiéra byla v září v Plzni; v listopadu se s dvoupatrovou arénou s kovovou konstrukcí za velkého zájmu publika rozložili u Břevnovského kláštera.

Představení už koncem roku získalo "loutkářského Oscara" - putovní cenu Erik. Diváky s sebou do nočních podniků, cirkusů, grotesek, potulných komediantů, loutkářů, barových tanečnic a pouťových vyvolávačů, ale i lidí poznamenaných anomáliemi a deformacemi - liliputů či obrů a mořských panen, kteří byli ukazováni právě v takzvaných obludáriích (freak show).

Inscenaci Formani koncipovali především jako sled obrazů, v nichž hlavní roli hraje atmosféra, výtvarné zpracování a živá hudba. Na tím vším je mozaika osudů a balancování mezi "pokleslým žánrem" a "divadelním uměním".

Foto: Archiv

"Obludárium vyjadřuje naši touhu inspirovat se vším, co může na jevišti čelit bulváru dnešní doby, především ale zábavou. Třeba i toho nejhrubšího zrna, stojící však na nezastíraném citu a úctě k věcem prostým, lidským a pozemským, stejně jako úžasem nad jevy a událostmi, vymykajícími se našemu chápání a vzrušujícími naši mysl svou tajemností," uvádějí tvůrci.

V anketě odpovídalo 117 kritiků, eatrologů, překladatelů či dramatiků. Objevilo se v ní 58 inscenací či projektů v provedení 39 divadel a souborů. Jak citovaly redaktora čtrnáctideníku Vladimíra Hulce České noviny.cz, je 16. ročník přelomový tím, že poprvé zvítězila produkce nezávislého a mezinárodního souboru a že anketě za rok 2008 vůbec vládly autorské produkce.

Čtěte také:
Herecký výkon sezony předvedl František Němec
Recenze: Ani Havel, ani Láďa, ale divadelní mrtvoly
Kundera funguje, když popisuje manipulaci sexem

Kromě Formanů je v anketě 22 pražských souborů a divadel s 37 inscenacemi; Brno tu má pět divadel s osmi inscenacemi, Ostrava tři scény se čtyřmi inscenacemi.

Na druhém místě je opera Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude... o 50. letech inscenovaná v Divadle Kolowrat. Za ní skončilo Havlovo Odcházení v režii Davida Radoka, nakonec uvedené v Divadle Archa.

Foto: archiv

Čtvrté místo obsadila další inscenace opery pražského Národního divadla - Mozartova La finta giardiniera hostujících německých režisérů a scénografů Ursely a Karla-Ernsta Herrmannových.

Pátý skončil Cirkus Havel z brněnské Husy na provázku, za ním je Kunderova Ptákovina v Činoherním klubu a Vějíř s broskvovými květy čínského dramatika Kchung Šang-žena z Dlouhé. Osmé je královéhradecké Klicperovo divadlo s Havlovým Odcházením, tentokrát pod taktovkou autorova dvorního režiséra Andreje Kroba.

Největším počtem inscenací je v anketě zastoupen Dušan Pařízek a Divadlo Komedie, respektive jeho Pražské komorní divadlo, které tu sídlí. Kromě inscenace Nadváha, nedůležité: Neforemnost Wernera Schwaba se tu objevili i jejich Snílci Roberta Musila a dramatizace Hostovského Spiknutí.

 

Právě se děje

Další zprávy