Herecký výkon sezony předvedl František Němec

Pavel Kroulík, red kul
11. 10. 2008 10:24
Cen Divadelních novin se udílely poosmé
Foto: Národní divadlo

Praha - V čase, kdy Václav Havel přebíral Cenu Jaroslava Seiferta mimo jiné za své Odcházení, soutěžila inscenace jeho nejnovější hry na osmém udělování Cen Sazky a Divadelních novin v Praze za tvůrčí počiny v uplynulé sezoně.

Nakonec ale představení z pražské Archy vyšlo naprázdno. Cenu nemá ani režisér David Radok ani herečka Zuzana Stivínová.

Trofeje se udělují na základě hlasování kritiků a divadelních publicistů. Cenu za herecký výkon bez ohledu na žánr od nich získal František Němec za roli Cecila v inscenaci hry Ledňáček v pražském Divadle Ungelt. Příběh Williama Douglase Homea o přiznání lásky po 50 letech tam nastudoval režisér Ladislav Smoček z Činoherního klubu.

Jeho domovská scéna získala činoherní cenu: Ondřej Sokol ji dostal za režii Syngovy hry Hrdina západu, která tu měla před rokem premiéru.

Čtěte také: Odcházení se uchází o Cenu Divadelních novin

V kategorii Hudební divadlo byli oceněni Aleš Březina a Jiří Nekvasil za spoluautorství opery Zítra se bude...  Dílo o procesu s Miladou Horákovou mělo premiéru na jaře v Divadle Kolowrat. Za tento projekt byla v nominacích i pěvkyně Soňa Červená.

Počinem sezony v oboru tance a baletu byla vyhlášena choreografie Václava Kuneše Small Hour, realizovaná souborem 420 People v pražském Divadle Archa.

Kategorii alternativní divadlo vyhrál David Prachař, který kritiky oslovil „kreativním hereckým přístupem" v inscenaci Neúplný sen v produkci Studia Damúza v NoD/Roxy v Praze.

Ceny Sazky a Divadelních novin se udílejí od roku 2001 pod záštitou ministra kultury. Jsou spojeny s částkou 150 tisíc korun, vítěz kategorie za herecký výkon sezony získá o 50 tisíc víc. Autorem ceny je sochař Stefan Milkov.

Záznam ceremoniálu uvede ČT2 18. října od 21.45 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy