Národní se znovu podívá na Prodanou nevěstu

Jitka Gráfová
4. 3. 2008 17:00
Zlatá kaplička v příští sezoně slibuje převážně klasiku
Vladimír Morávek
Vladimír Morávek | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Celkem sedmnáct premiér přislíbilo v příští sezoně Národní divadlo. V pondělí už začal předprodej předplatného. Co divákům první scéna nabídne? Vážnou tvář a klasiku.

V počtu premiér vede činohra, diváci uvidí novinek osm; šest si uzmula opera a tři balet.

Činohra se v příštím roce ponese v duchu tří okruhů: klasika, současné hry a téma sezony.

"Pokud bychom hledali téma, které se v nabízených hrách objevuje častěji a které by se dalo nazvat tématem sezony, byl by to vztah jedince a celku, a proto jsme následující sezoně dali motto: člověk proti společnosti, společnost proti člověku," uvedl šéf činohry Michal Dočekal.

Jednou z premiér  bude Ibsenův Nepřítel lidu, příběh lázeňského lékaře, který si klade otázku, zda má mlčet o jedovaté nečistotě v kanalizaci, nebo hájit zájmy lázní.

Střet jedince a společnosti bude řešit další premiérový titul - hra izraelské autorky Hadar Galron s názvem Mikve.

Národní si zakládá na tom, že uvádí převážně díla klasická. V příští sezoně diváci uvidí v novém nastudování "nejproblematičtější shakespearovské dílo" Kupec benátský, pohádkový příběh Radúz a Mahulena i obnovenou Jiráskovu Lucernu.

Fotografie z představení Babička, v klasice se pokračuje...
Fotografie z představení Babička, v klasice se pokračuje... | Foto: Aktuálně.cz

Premiéra bude na podzim s novým obsazením, Vladimír Morávek coby režisér zůstává.

Jak je zvykem, současné autory nabídne komorní Kolowrat. V listopadu divákům představí islandskou hru Kafe -  příběh z víkendu jedné rodiny je koprodukčním projektem s City Theatre Reykjavik.

Druhým premiérovým titulem bude biografický titul Listy důvěrné (Leoše Janáčka) od známého britského autora Briana Friela. O třetí novince ještě rozhodnuto není.

"Dokud nebudou podepsány smlouvy, jména režisérů neprozradím, navíc je chci odkrýt zároveň," říká Dočekal.

V úvodu operní sezony mladá režisérka Magdaléna Švecová nabídne ve Smetanově Prodané nevěstě nový pohled na českou vesnici. Na představení spolupracuje i Divadlo Continuo.

Druhou operní premiérou sezony je komedie W. A. Mozarta Zahradnice z lásky.  A 80. výročí úmrtí Leoše Janáčka divadlo připomene novým nastudováním opery Věc Makropulos.

Bude Pitínský jedním z režisérů příští sezony?
Bude Pitínský jedním z režisérů příští sezony? | Foto: Aktuálně.cz

Premiérou barokní opery Rinaldo pak bude vzpomenuto 250 let, jež uplynou od úmrtí G. F. Händela.

Z ruské klasiky přináší opera  nové nastudování Evžena Oněgina Petra Iljiče Čajkovského v režii rumunsko-amerického režiséra Andreje Serbana.

Šéf opery Národního divadla Jiří Heřman se ujme inscenace Dvořákovy Rusalky, jejíž premiéra se uskuteční příští rok v rámci festivalu Pražské jaro.

Pro milovníky baletu Národní připravilo tři premiéry. "První premiéru přesuneme do pro balet značně netypického prostředí, do Kolowratu. Choreograf Jan Kodet vytvoří autorské taneční divadlo, spojující aspekty tance, herectví i mluveného slova," říká umělecký šéf Petr Zuska.

Na prkna se v únoru v novém peří vrátí Labutí jezero, třetí novinkou bude v červnu triptych Extrém. "Půjde o zcela odlišná, zhruba půlhodinová díla, jejichž společným jmenovatelem je právě sám název," říká Zuska, jeden z tvůrců večera.

Na večeru se bude podílet Jiří Kylián a jeho Last Touch vytvořený pro Nederlands Dans Theater, třetí část večera bude světová premiéra vytvořená přímo na soubor.  "V rámci kouzla tajemství o jejím autorovi zatím pomlčím,"  uvedl jen Zuska.

Národní už odstartovalo předprodej předplatného. Tentokrát nabízí dvacet devět skupin - samostatné operní, baletní a činoherní večerní skupiny, dále pak smíšené večerní i odpolední skupiny a v neposlední řadě skupiny činoherní pro Divadlo Kolowrat.

 

Právě se děje

Další zprávy