V Národním se objeví Babička i Milada Horáková

Jitka Gráfová
1. 9. 2007 0:00
První scéna už asi boj o Havla prohrála
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Národní divadlo zřejmě přišlo o Havlovu novinku Odcházení, ale i tak má  v plánu dramaturgicky zajímavé tituly, které zkoumají českou minulosti i vztah umělců a společnsoti.

Činohra, v následující, jubilejní stopětadvacáté sezoně  připraví osm premiér. "Jedna se odehraje v Historické budově, čtyři ve Stavovském divadle a tři v Divadle Kolowrat," uvedl šéf činohry Národní divadla Michal Dočekal.

Do zlaté kapličky se vrací režiséři Jan Antonín Pitínský a Jan Nebeský. Oba představí své  inscenace klasických děl, v prvním případě to bude Babička Boženy Němcové, ve druhém Molierův Don Juan.

První novinkou sezony bude světová premiéra hry Malá hudba moci Pavla Kohouta, pro kterého je to premiéra v Národním vůbec. Hra byla inspirována rokem mozartovského výročí  a v původní verzi byla psána německy. 

Foto: Aktuálně.cz

Příběh dirigenta Mazorta je zasazen na konec 20. století. Ve hotelu U Pavouka, který lze pokládat za zhmotněnou projekci svědomí, rekonstruuje skladatel kariéru umělce a manžela.

Autor proplétá linie milostného vztahu a špionážních her a předestíráparafrázi umělce. Hru nastuduje Dočekal a poprvé se představí 9. listopadu.

Další premiérou chce činohra oslovit celou rodinu. " Andersenovou  Sněhovou královnou myslíme na rodiče a děti. Chceme připravit rodinné představení, které bude bavit děti i jejich doprovod, a naopak - na které  dospělí rádi vezmou své potomky," představuje Dočekal.

V divadle Kolowrat pak bude mít před Vánocemi premiéru ještě Anglická milenka od Marguerite Durasové a hned polovině ledna si si odbude premiéru hra Jana Vedrala Máme ho! - představení používá odkazů a inspirací ze života známých a významných umělců a jejich konfrontace či kolaborace s různými režimy. Režisérem bude Ivan Rajmont.

Nad posledním titulem sezony se vznáší otazník. "Původně jím měl být Čapkův Loupežník, Poté co se objevila možnost uvést poslední hru Václava Havla, rádi jsme souhlasili se změnou. Zatím ale nemůžeme premiéru avizovat," uvedl šéf činohry.

Ve čtvrtek vedení avizovalo, že chce neuspéšná jednání opět otevřít. Václav Havel ale dá s velkou pravděpodobností šanci jiným divadlům, největším favoritem je pražské Divadlo na Vinohradech, podle jiných zdrojů je ve hře i Slovenské Národní divadlo, které by slplnilo podmínku hlavní role pro jeho ženu Dagmar. Text by prý přeložil Milan Lasica.

Příznivci baletu se dočkají tří premiér. Česká baletní symfonie už 20. září nabídne choreografie českých umělců vytvořené na českou hudbu. Druhá premiéra nese název La Sylphide/Napoli.

"V poslední červnové premiéře se poprvé v historii na našem repertoáru objeví jedna ze   špiček světové choreografie posledních třiceti let Mats Ek. Uvedeme jeho slavnou Carmen z roku 1992, hodinový balet na  hudbu Ščedrina," říká šéf baletu Petr Zuska.

Foto: www.czechtourism.cz

Opera Národního divadla představí celkem pět premiér. Jedním z nich bude Smetanova Prodaná nevěsta v novém nastudování české režisérky Magdalény Švecové a pod taktovkou slovenského dirigenta Ondreje Lenárda.

Ještě předtím opera otevře sezonu jiným smetanovským titulem,  novým zpracováním Hubičky. Ze světové operní literatury uvede opera Belliniho Normu. Protipólem k této tragédii bude poslední jevištní dílo Giuseppa Verdiho, komedie Falstaff. Jako operní režisér se s ní poprvé v Národním představí slovenský herec a režisér Martin Huba.

Ze současné tvorby divadlo představí premiéru opery Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude v titulní roli s operní pěvkyní a herečkou Soňou Červenou. Inspirací pro komorní dílo je komunistický proces s Miladou Horákovou

"Chodili jsme asi rok po archivech, poslouchali záznamy, dívali se na dokumenty. Chtěl bych, aby tato opera pomohla zaplnit mezeru v paměti lidí," uvedl už dřív pro Lidové noviny Březina. Premiéra je plánovaná na duben příštího roku.                              

 

Právě se děje

Další zprávy