Chramostová se rozloučí Babičkou v Národním

Jitka Gráfová
12. 12. 2007 8:30
Naše adaptace bude o ženském údělu, říkají autoři
Foto: Národní divadlo

Praha - Nejenže se poprvé za 125 let existence Zlaté kapličky objeví na jejím pódiu první scény slavná Babička. Ale je to vůbec poprvé, kdy bude Božena Němcová v Národním uvedena.

S podtitulem Nenápadný půvab monarchie rakouské má premiéru 13. prosince. Spolu s režisérem Janem

"Byla jsem z toho sama překvapená, že dílo Němcové nikdy nebylo na zdejších prknech hráno," říká dramaturgyně Lenka Kolihová-Havlíková.

Antoním Pitínským Babičku zdramatizovala na motivy scénáře Růženy Pohorské z roku 1895. Práce začala asi před rokem, úpravě předcházelo studium různých divadelních verzí nebo monografií.

Přesto prý zůstali předloze věrni a velké úpravy na klasice nepáchali. Zatímco v monologických částech se zachovala určitá archaičnost, dialogy textů se snaží přiblížit současné češtině.

Hlavní postavu ztvární Vlasta Chramostová. A podle šéfa činohry Michala Dočekala je to pro každou herečku nejen velký úkol, ale do určité míry i danajský dar.

Foto: Národní divadlo

"Režisér Pitínský tě chce na Babičku do Zlaté kapličky, a já si také přeju, abys to hrála. Tvoji  odpověď ale potřebuji znát ještě před prázdninami, tedy hned. Zkoušet se začíná v říjnu - tak toto mi řekl šéf činohry. Musela jsem se po té informaci nadechnout," vzpomíná Chramostová.

"Poté mi řekl, že ví, že končím. Ano, já se už pár let verbálně loučím. Vyhrožuji si, abych si na tu myšlenku zvykla. Já s Babičkou ale končím divadlo," prohlašuje osmdesátiletá heroina.

S Němcovou se nepotkává poprvé. "Když jsme se za normalizace s Františkem Pavlíčkem domlouvali, co napsat pro bytové divadlo,  zvítězila Božena Němcová. Jednou byly v Čechách zase těžké časy a Boženino: Ech, z vlády si já nic nedělám, nám znělo aktuálně," říká.

Po jejím boku se objeví Jana Preissová coby kněžna Zaháňská, Johanna Tesařová jako Viktorka, Barunku ztvární Magdaléna Borová, komtesu Hortensii Kateřina Winterová. V dalších rolích pak diváci uvidí Sašu Rašilova, Jaromíru Mílovou a Jana Novotného.

Foto: Aktuálně.cz

A jaká bude Babička v Národním? "Naše dramatizace se opírá zejména o paralely v milostných příbězích hlavních postav - zachycuje  jak vztah Kristly a Míly, ohrožený jeho odchodem na vojnu, tak vztah Babičky k jejímu zesnulému manželovi, s nímž prošla evropskými bitevními poli - v tomto ohledu je Babička o ženském údělu," říká dramaturgyně.

Ženské postavy se stávají buď hybatelem děje, nebo obětí osudu. Život každé z nich je zásadně ovlivněný světem mužů; rozhodnutími a událostmi, které nemohou ovlivnit, jen se s nimi vyrovnat.

"Chtěli jsme hlavně vyzdvihnout dramatičnost díla, kterou po hlubším čtení nalézáme, dále určitou magičnost s určitou ritualizací, která souvisí s životem na venkově," říká Pitínský,  čerstvý držitel státní ceny a jeden z nejpoetičtějších autorů českého jeviště.

Babičku nevidí jen jako jen milou a křehkou, ale hlavně jako tu, která bezelstně, ovšem bez sentimentů pomáha druhým.  "Jedno arabské přísloví praví: Oči, co hodně plakaly, hodně vidí - a taková bude i moje babička," dodává Chramostová.

Foto: Národní divadlo

Hudbu složil Vladimír Franz. "Využíval jsem nejen lidové texty, ale bude to hudba expresivní, jako by zpívaly stromy, kamení, využil jsem i Píseň písní, všechen materiál je můj vlastní," míní Franz.

Babička se od roku 1855 dočkala kolem 350 vydání a jen v posledních pětadvaceti letech celkem devíti jevištních úprav. Jedním z autorů divadelní adaptace byl i Arnošt Goldflam v roce 1993 v Národním divadle v Brně.

Tady se k Babičce vrátili v roce 1997, když v Huse na provázku ztvárnil hlavní roli v dramatizaci Ivo Krobota a Petra Oslzlého herec Jiří Pecha.

 

Právě se děje

Další zprávy