Národní zase usiluje o Havlovu hru. Nejspíš marně

Jitka Gráfová
30. 8. 2007 23:05
Zlatou kapličku asi porazí Divadlo na Vinohradech

Praha - Národní divadlo obnoví jednání s agenturou zastupující Václava Havla o možnosti uvést jeho novou hru Odcházení.

"Do několika dnů předložím návrh nového řešení, které by umožňovalo, aby se první provedení jeho hry mohlo uskutečnit ve Stavovském divadle," potvrdil ředitel české první scény Ondřej Černý.

Hypotézu, že by Havlova novinka mohla ve Stavovském hostovat, odmítlo vedení scény komentovat.
   
Jednání skončila především kvůli nesouhlasu divadla s přáním exprezidenta, aby v inscenaci hrál jeho dlouholetý přítel Jan Tříska a především jeho žena Dagmar, které psal roli přímo na tělo.

"Je mi to líto. Z naší strany jsme se o to pečlivě a usilovně snažili," komentoval nezdařené jednání šéf činohry Michal Dočekal. Ještě před prázdninami podle svých slov Havlovi řekl, že souhlasí s Davidem Radokem jako režisérem. Zároveň ale dramatika informoval, že jeho přání týkající se obsazení, kde z patnácti postav figurovali jen dva herci české první scény, nemůže splnit.

Podle Dočekala se pak další autorova přání průběžně dařilo plnit - včetně režisérova souhlasu a domluvy s uvažovaným představitelem hlavní role Janem Třískou. I Radok, který s Třískou pro hlavní roli souhlasil, chtěl prý další úlohy obsadit členy české první scény.

ČTETE TAKÉ: Václav Havel svou hru v Národním asi neuvede

"Jednání opravdu skončila a pan Havel se rozhodl dát příležitost i jiným subjektům. Že to nebude Národní divadlo,  je téměř definitivní," uvedla pro Aktuálně.cz Jitka Sloupová z agentury Aura Pont

Říká, že velmi intenzivně probíhají návrhy spolupráce s jinými divadly.  Největším favoritem je podle kuloárových zvěstí pražské Divadlo na Vinohradech, kde má bývalá první dáma  angažmá.

"Stále probíhají jednání, zatím nevím o tom, že by Dagmar Havlová přijala nabídku na tuto roli v nějakém jiném divadle," shrnul situaci pro Aktuálně.cz Jiří Srstka, ředitel divadelní agentury Dilia, která Havlovou zastupuje.  "Znovu připomínám, že paní Havlová nemá žádné ohromné finanční nároky, jak to tvrdila některá média. Je to standardní suma."

Umělecký šéf Vinohrad Martin Stropnický už dřív řekl, že považuje obsazení Dagmar Havlové za reálné. O příběh odcházejícího kancléře a jeho milenky projevila zájem i mimopražská divadla - od  královéhradeckého Klicperova divadla až po brněnské Divadlo Husa na provázku. Zájem mají i slovenští sousedé.

O Havlovu hru usilovaly i pražské scény, především Havlovo mateřské divadlo Na zábradlí  to je ale podle informací ČTK "z kola" už kvůli nedostatečné velikosti jeviště.

Zastupující agentura Aura Pont jedná o uvedení v Německu a Itálii. O britskou premiéru mají zájem dvě scény včetně Royal Shakespeare Company ve Stratfordu. Ve Spojených státech se o ni ucházejí tři scény.

"Vedení Národního divadla se jistě může ohánět složitostí souborové politiky, svou autonomií a kde čím, ale v každém případě si nechalo utéct skvělou hru, protože Odcházení je vynikající, je to vzrušující, hluboký a také zábavný text," napsala po nezdařených jednáních s první scénou Jan Machalická v Lidových novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy