Narodil jsem se jako holka. Nepoučuju, ale otvírám oči

Jakub Novák
20. 7. 2012 11:55
Miřenka Čechová diskutuje o trangenderu strhujícím způsobem
Foto: Marek Rebroš

Recenze - Mezinárodní festival Nultý bod, který letos opět hostí Divadlo v Celetné, odstartovala světová premiéra představení S/HE IS NANCY JOE Miřenky Čechové & Tantehorse.

Jedna z nejtalentovanějších současných mladých českých umělkyň, herečka, tanečnice a také režisérka a choreografka se v Celetné vydala na cestu ke svatému grálu lidství - hledání identity. I když to možná není úplně správný termín - S/HE IS NANCY JOE vypráví o jejím objevení a cestě, která následuje a posléze vrcholí uskutečněním této identity.
„Narodil jsem se jako holka. Ale jistě vím, že je to omyl."

Foto: Marek Rebroš

Čechová se vrhla na problematiku transgenderu a ukazuje ji v trochu jiném světle. Velmi šikovně se vyhýbá přílišnému aktivismu nebo edukativním snahám a místo toho diváka bere za ruku a provází ho příběhem, jehož děj je sice víceméně znám, ale přesto ho divák prožívá nově. Částečně zatím možná stojí mnohovrstevnatost, a to jak po stránce obsahu, tak formy.

S/HE IS NANCY JOE vypráví příběh dívky, která si, banálně řečeno, vždycky raději hrála s chlapci. Po krátkém období, během něhož je okolím potlačeno ono jasné dětské vidění skutečnosti, zažívá období bezbrannosti a diktátu toho, jak to má být „správně".

Abychom nebyli ke společnosti úplně nespravedliví, je třeba říct, že jedním z těchto diktujících je i samo tělo, které se samo přihlásí během pubertální hormonální záplavy.

Ruku v ruce s tím se zároveň objevuje také ono „světlo na konci tunelu" - naděje na změnu; ta se však v některých chvílích zdá nedosažitelná a stále pořád stejně daleko. Lidská touha po štěstí a svobodě, pokud není brutálně potlačena, je silnější než se občas může zdát a Čechová to předvádí ve strhujícím stylu.

Tématika transgenderu s sebou logicky nese otázky rozchodu psychické a fyzické stránky člověka a zároveň přístup současné reglementární společnosti, která po ztrátě hodnot a vzorů nalézá přístav v pokřivené morálce a snaží se jakýkoliv rozpor nebo odlišnost nikoliv vstřebat, ale vyčlenit a potlačit.

Představení S/HE IS NANCY JOE unikátním způsobem propojuje street-ballet v podání Čechové s „interaktivním" komiksovým pozadím, sloužícím jako druhý vypravěč. Třetí vrstvu tvoří hudba a komentáře.

Foto: Marek Rebroš

Dohromady tento mix, spolu s perfektní hrou se světly, vytváří atmosféru, z které chvílemi až zamrazí - a stejně jako vás studená sprcha po ránu přivede k životu a otevře vám oči, má toto vystoupení podobné účinky.

Vystoupení Miřenky Čechové je součástí programu festivalu Nultý bod, který trvá až do neděle 22. července; o víkendu proběhnou představení ještě v Divadle v Celetné a na lodi Tajemství.

 

Právě se děje

Další zprávy