Velký knižní čtvrtek: Přichází dvanáct bestsellerů

Marcel Kupka
4. 10. 2012 7:30
Dnes startuje další knižní čtvrtek aneb Super Thursday po česku
Fanoušci Jo Nesba se dočkají Sněhuláka.
Fanoušci Jo Nesba se dočkají Sněhuláka. | Foto: Arvid Stridh

Praha - Alois Srdce, prvorepublikový knihkupec a nakladatel. Právě on zavedl knižní čtvrtky, když ve výlohách svého knihkupectví představoval každý čtvrtek všechny nově vydané knihy, o kterých věděl. Po válce na tradici navázal komunistický knižní trh. Nevíte, o čem je řeč? Čtyřicátníci a starší vám napovědí - každý čtvrtek se před každým knihkupectvím vinuly nekonečné fronty těch, kdo byli lační po dobré knize.

Po roce 1989 knižní čtvrtky zmizely. Státní nakladatelství se proměnila v soukromá, začalo se vydávat cokoli a kdykoli. Něčeho se prodalo více, něčeho méně. Něco šlo přímo z tiskárny do výprodeje nebo, v horším případě, do stoupy. Knižní čtvrtky, které by neznalému čtenáři pomohly najít to dobré mezi škvárem, byly minulostí.

Foto: Reuters

Změna přišla v roce 2011, kdy se devět nakladatelů rozhodlo tradici knižních čtvrtků obnovit. Inspirovali se ve Velké Británii, kde první říjnový čtvrtek je dnem, kdy velká knihkupectví pustí najednou do světa ty nejočekávanější knižní novinky předvánočního trhu, tzv. Super Thursday. Například v roce 2011 představil přes dvě stovky bestsellerů v jednom jediném dni.

České knižní čtvrtky jsou (zatím) skromnější - ten první se odehrál minulý rok 13. října. Představil deset vybraných knižních novinek a znamenal úspěch pro nakladatele, distribuční společnost Kosmas i čtenáře. Na jaře 2012 se pokusila o svoji verzi knižního čtvrtku  Euromedia Group  -  dvoutýdenní Knihománie, zacílená na mladší čtenářskou generaci, dala šanci dvacítce „zásadních"  knižních novinek.

Druhý Velký knižní čtvrtek se uskuteční dnes. K loňské desítce titulů přibyly další dva, změnou je také zařazení „knižní lahůdky", výjimečné knihy pro knižní fajnšmekry. Pojďme si je představit.

Foto: Aktuálně.cz

Nový svět Shaun Tana. Kniha beze slov

Grafický román. Kniha, která je prosta slov. Jen obrazy, laděné do sépiového odstínu, vedou čtenáře životem těch, kdo se vydali na cestu do neznáma - do Nové země.

Poprvé kniha vyšla v roce 2006, dosáhla mnoha uznání, včetně nominace na literární ceny Hugo. České vydání výpravného komiksového eposu beze slov vydává nakladatelství Labyrint.

Nový svět je fascinující výprava do vlastního nitra - tím, že neobsahuje jediné tištěné slovo, které by vyprávělo děj, kniha nikterak neztrácí, naopak, každému čtenáři vypráví příběh takový, jaký si přeje vidět sám.

V rámci Velkého knižního čtvrtku 2012 plní Nový svět funkci výše zmíněné „knižní lahůdky". Dlužno dodat, že oprávněně.

Foto: Aktuálně.cz

Salman Rushdie: Vzpomínky Josepha Antona

Celý svět ho zná jako autora Satanských veršů, za které jej ajatolláh Chomejní v únoru 1989 odsoudil k smrti. Byla by ale chyba vnímat Rushdieho jen coby „skandálního" autora. Rushdie byl a je výborným spisovatelem s talentem tvořit neobyčejné příběhy plné neobyčejných osudů.

Jeho prvotina, román Grimmus z roku 1975, zcela propadla. Nevzdal se a román Děti půlnoci, vydaný v roce 1981, se stal začátkem autorovy úspěšné literární kariéry - uhrančivý příběh z počátků nezávislosti Indie získal ve stejném roce i prestižní Booker Prize.

Satanské verše (bohužel) ostatní Rushdieho dílo zastínily. Trest smrti je... trest smrti.

Na roky strávené pod dohledem ochranky, roky, kdy si nemohl být jistý životem a kdy i návštěva kina znamenala policejní manévry, vzpomíná Salman Rushdie v autobiografii vydané pod pseudonymem Joseph Anton, který používal během prvních let jako krycí jméno ve svém nedobrovolném exilu.

Vzpomínky pětašedesátiletého Rushdieho patří k největším magnetům Velkého knižního čtvrtku 2012, českého vydání se ujalo nakladatelství Paseka.

Foto: Aktuálně.cz

Madeleine Albrightová: Pražská zima, příběh o paměti

Bývalá americká ministryně zahraničních věcí, vůbec první žena v této funkci, přítelkyně Václava Havla, politička, jíž Barack Obama před nedávnem udělil Prezidentskou medaili svobody. A také česká rodačka. Narodila se v Praze 15. května roku 1937 jako Marie Korbelová v rodině diplomata,  její prarodiče se stali oběťmi holocaustu. Ona sama většinu života prožila v USA.

V knize Pražská zima česká rodačka, která mimochodem na rozdíl od mnoha mladších exulantů (dobrovolných i těch z donucení) nikdy nezapomněla rodný jazyk, znovuprožívá dětství strávené v předválečném i poválečném Československu, stejně jako roky, které strávila její rodina za války v Němci bombardovaném Londýně. Mezníkem ve vyprávění je rok 1948, kdy se rodina Korbelových rozhodla po komunistickém puči odejít za svobodou do Spojených států.

Vzpomínkovou knihu Madeleine Albrightové vydává nakladatelství Argo ve spolupráci s knihovnou Václava Havla.

Severská detektivka, laureát Nobelovy ceny i Formanová s Hůlovou

Foto: Aktuálně.cz

Co dalšího letošní velkočtvrteční přehlídka nabídne? Stejně jako loni je součástí novinka Martiny Formanové, manželky režiséra Miloše Formana. Po loňské Nevěře po americku představí letos knihu Snědla dětem sladkosti.

Svoji novinku vydává také jedna z nejúspěšnějších českých autorek poslední dekády Petra Hůlová, po bestsellerech  Paměť mojí babičce (2010) či Stanice Tajga (2010) vydává  v Torstu Čechy, země zaslíbená, příběh Ukrajinky Olgy, která přijíždí do Česka, aby tady začala nový život.

Opusťme českou kotlinu a zamiřme do světa. Do Číny. Právě odtud pochází Gao Xíngjian, držitel Nobelovy ceny za literaturu pro rok 2000. Nakladatelství Academia přispělo Velkému knižnímu čtvrtku jeho románem Bible osamělého člověka.

Foto: Aktuálně.cz

Dalších šest podzimních novinek už jen krátce - na pultech knihkupectví se 11. října objeví další z detektivních románů stále oblíbenějšího Jo Nesba Sněhulák (Kniha Zlín), stejné nakladatelství vydává román Dívka, která spadla z nebe Simona Mawera, autora Skleněného pokoje. Velký knižní čtvrtek 2012, to jsou také Toskánsko na každý den Frances Mayesové (Paseka), Babička drsňačka Davida Walliamse, označovaného za nového Roalda Dahla (Argo), Velké dobrodružství Pepíka Střechy známého ilustrátora Pavla Čecha (Petrkov) a  Prohlédni si tu zemi Václava Cílka z nakladatelství Dokořán.

Dvanáct příběhů, každý jiný, a přeci mají něco společného - silný příběh, myšlenku, nápad. Ingredience, z nichž se vaří bestsellery. Letošní Velký knižní čtvrtek jich nabídne tucet. Kterou si vyberete?

 

Právě se děje

Další zprávy