Na Hrad míří žárlivá Čvančarová a Oberon Vízner

Jitka Gráfová
15. 4. 2008 15:30
Shakespearovské slavnosti rostou: budou i v Ostravě
Foto: Agentura Schok

Praha - Návštěva Letních shakespearovských slavností je už pro mnohé diváky podobnou rutinou jako každoroční dovolená. Model klasických děl, ke kterým pomáhají najít cestu známé tváře a histrorické prostředí, zjevně funguje, letos tak přehlídka kromě Prahy, Brna a Bratislavy expanduje do dalších měst.

Jen v Praze je plánováno devadesát osm představení, nové scény vyrostou v Ostravě a Košicích. Celkem se má v rámci festivalu odehrát až sto padesát šest shakespearovských večerů. Přehlídka začíná 25. června a potrvá až do 8. září.

Na programu české části festivalu je letos celkem devět inscenací včetně tří premiér. Nově se představí Komedie omylů v režii Ivana Rajmonta, v níž postavu žárlivé Adriany ztvární divadelní a seriálová herečka z Ordinace v růžové zahradě Jitka Čvančarová; právě její tvář tak na letošních poutačích střídá Jana Třísku nebo Bolka Polívku.

Dvojroli Antifola efezského a Antifola syrakuského ztvární Martin Pechlát, který hraje v pražském Divadle Komedie, zahrál si ve filmech Nuda v Brně nebo Účastníci zájezdu; jako sluhu Dromia efezského i syrakuského uvidí diváci Filipa Rajmonta.

Foto: Agentura Schok

"Svým způsobem je Komedie omylů bláznivým kolotočem ztrát a nálezů," říká dvorní překladatel slavností Martin Hilský.

Další novinkou bude česko-slovenská inscenace Sen noci svatojánské, kterou Slováci viděli na slavnostech už loni. Nešťastně zamilovanou Hermii ztvární Lucie Gážiová; otec ji nutí, aby si vzala bezcitného záletníka Demetria v podání Milana Ondríka.

Do citových zmatků se zapojí i nadpřirozené bytosti: Oldřich Vízner ztvární krále skřítků Oberona a královnu víl Titanii Sabina Laurinová;  jako Puk, který umí zamíchat s lidskými city, se představí Taňa Pauhofová.

Foto: Agentura Schok
Čtěte také:
Polívka touží po mase z lidí. Spolehlivě
Othello na Hradě nepřeceňuje své síly

V programu se hlavně počítá s úspěšnými reprízami Bouře s Janem Třískou v roli otroka Kalibana, Kupcem benátským s Bolkem Polívkou v úloze lichváře Shylocka  a s komedií Jak se vám líbí s Mariánem Labudou, Martinem Dejdarem a sestrami Norisovými. 

Novinkou slovenské části slavností bude Antonius a Kleopatra: historický kus Williama Shakespeara čeští diváci zase uvidí až příští rok.

"Festival přivítá i několik zajímavých hostů: hru Smím prosit, Lady? Macbeth v režii Martina Huby - tu představí brněnské Divadlo Husa na provázku. Teatr Ludowy z Krakova uvede tragédii Richard III. v režii známého polského filmaře a divadelníka Jerzyho Stuhra, který ztvární i hlavní roli," uvedla produkční festivalu Magdaléna Bičíková.

Letní shakespearovské slavnosti - Sen noci svatojanské
Letní shakespearovské slavnosti - Sen noci svatojanské | Foto: Agentura Schok

Svou verzi Komedii omylů předvedou na slavnostech i ostravští herci - v produkci agentury PaS de théâtre a v režii Petera Gábora. 

Expanzi do dalších měst festival v příštích letech nechystá. "Letos přibyla scéna v Ostravě, loni další scéna na pražské Hudební fakultě AMU, navíc letos jsme i v Brně navýšili počet představení. Už nyní jsem na hranici našich organizačních a kapacitních možností, museli jsme i ve třech městech účast odmítnout," uvedl pro Aktuálně.cz ředitel festivalu Václav Beránek.

Navíc by ani nestačily personální kapacity z řad herců.  Zároveň odmítá, že by v budoucnu směřovali třeba k divácky vstřícnějšímu žánru, jakým je muzikál: "Nene, muzikál ze Shakespeara opravdu neplánujeme."

Foto: Letní shakespearovské slavnosti - Sen noci svatojanské

Předprodej začal v úterý a organizátoři slibují novinky. Nyní si mohou koupit diváci vstupenky na tři a více představení, tento způsob poběží až do 15. května. Poté se rozběhne prodej lístků na jednotlivé večery.
 
Lístky lze letos pořídit od 280 do 790 korun. Festival poprvé nabídne "číslovaná sedadla" na obou pražských scénách výměnou za nižší kapacitu.

Součástí programu je výstava Maximální fotografie  v zahradách Pražského hradu. Letos bude patřit snímkům klasika české fotografie Václava Chocholy.

 

Právě se děje

Další zprávy