Magnesia Litera vyhlásila nominace

Pavel Kroulík
16. 3. 2006 14:50
Praha - Celkem dvacet knih je letos nominováno v sedmi kategoriích nejprestižnější české literární ankety Magnesia Litera, jejíž výsledky budou známy dnes večer. Na Aktuálně.cz je najdete už 21 hodin.

Martin Šmaus se svou prvotinou Děvčátko, rozdělej ohníček si totiž vysloužil hned dvojí nominaci: v kategoriích Litera za objev roku a Litera za prózu. "Jako by navazoval na velkou románovou tradici, jež za první republiky nacházela svou exotickou látku v mýtickém kraji Podkarpatské Rusi. Tentokrát jde o látku dnešní - a v osudu cikánského chlapce nacházíme soudobý, reálný příběh téměř ahasverovský," popisují porotci knihu čtyřicetiletého nemocničního technika.

Foto: Aktuálně.cz

Vítězové pátého ročníku literární ceny Magnesia Litera budou vyhlášeni v Městské knihovně v Praze a ceremonkiál v přímém přenosu přenáší Česká televize.

Z jednotlivých kategorií nakonec vybírá hlavní porota i Knihu roku, jejíž autor získá 200 tisíc korun. Součástí večera je rovněž vyhlášení ceny čtenářů.

Silná sestava

Dalšími kandidáty na literární objev roku jsou Hana Hadincová s básnickou sbírkou Terra incognita a Petr Mikšíček s knihou Sudetská pouť aneb Waldgang - "příběhem poutníka, který se vydává na cestu kolem Čech, aby nalezl sám sebe".

Foto: Aktuálně.cz

Tradičně kvalitní nominace jsou v kategorii kniha pro děti a mládež: i letos je v ní zastoupen Čechoameričan Petr Sís, tentokrát s knihou Tibet - Tajemství červené krabičky. Další nominaci má Viola Fischerová (loni za kategorii poezie) s pohádkovými příběhy Co vyprávěla dlouhá chvíle. Třetím nominovaným je Vladislav Stanovský s vyprávěním Jak chodil Kristuspán se svatým Petrem po světě.

V kategorii Litera za prózu dále porotci navrhli Věru Noskovou a její "sugestivní výpověď" v knize Berme, co je a také novelu Selský baroko, ve které se Jiří Hájíček pokusil o reflexi kolektivizace v 50. letech, ačkoli patří ke generaci autorů, která vyrůstala dávno po období "selských procesů".

Literu za poezii může letos získat Karla Erbová - básnířka spjatá s Plzní a plzeňským literárním životem - za sbírku Vasquezův jestřáb. Vyhrát ji může i držitel ceny Jiřího Ortena Radek Malý za svou třetí sbírku Větrní, nebo - podle poroty další "velké překvapení" - titul Třetí svíce, první sbírka Zuzany Hutňanové.

Pestrou trojici nabízí nominace na Literu za naučnou literaturu. Za úctyhodnou, nesmírně závažnou a faktograficky neocenitelnou označují porotci knihu historika Jana Křena Dvě století střední Evropy. Podobnými superlativy popisují knihu Oldřicha Fejfara a Pavla Majora Zaniklá sláva savců a monografii Břetislava Horyny Dějiny rané romantiky.

Magnesia Litera zahajuje již 5. ročník
Magnesia Litera zahajuje již 5. ročník | Foto: Aktuálně.cz

Za překlad je nominován román nejvýznamnějšího představitele vlámské prózy Huga Clause Fámy a jeho překladatelka Olga Krijtová. I "přes jistou nevyváženost překladů" porota nominovala kolektiv autorů za práci na Experimentálních hrách Ernsta Jandla a Friedericke Mayröckerové. Třetím kandidátem je v této kategorii Richard Podaný za překlad cenami ověnčené knihy Jonathana Safrana Foera Naprosto osvětleno.

 

Právě se děje

Další zprávy