Zájem o cenu Magnesia Litera roste

RiK
14. 2. 2006 14:30
Praha - Pátý ročník ceny Magnesia Litera, která si bere za úkol propagovat původní kvalitní české knihy, jde do finálové části.

Pořádající občanské sdružení vyhlásí 16. března nominace v osmi kategoriích, z nichž každá má vlastní porotu sestavenou z odborníků na dané téma. Slavností vyhlášení se pak uskuteční 24 dubna v Městské knihovně v Praze; ceremoniál v přímém přenosu odvysílá program ČT2.

Mezi vyhlašované ceny patří Litera za nakladatelský počin, naučnou literaturu, objev roku, překladovou knihu, knihu pro děti a mládež, poezii, za prózu a za přínos české literatuře. Nakonec vybere hlavní porota ze všech kategorií Knihu roku; její autor získá honorář 200 tisíc Kč. Zvláštní část Litery tvoří Kanzelsberger cena čtenářů, která patří veřejnému hlasování.

O cenu díky mediální podpoře stále narůstá zájem; to se letos projevilo nejen ve zvýšené prodejnosti oceněných knih, ale i v rostoucím počtu publikací, jež byly do soutěže přihlášeny; celkem to je 245 knih. "Zvláště markantní je to v kategorii knih pro děti a mládež," informuje člen výboru občanského sdružení Litera Pavel Mandys.

Důkazem zájmu veřejnosti je podle pořadatelů i sledovanost loňského přímého přenosu z předávání cen, který vysílal program ČT2. Také díky tomu se přenos prodlouží o osm minut - což podle organizátorů celé udílení zklidní.

V příštím roce doufají pořadatelé v další časové navýšení, aby mohli do soutěže přidat Literu za publicistiku; ta je zatím součástí Litery za naučnou literaturu.

Oficiální stránky soutěže Magnesia Litera

 

Právě se děje

Další zprávy