Literární Nobel letos podle spekulací zamíří do Afriky

Pavel Kroulík
7. 10. 2010 8:38
Ze známých jmen je podle sázek favoritem Murakami
Foto: www.zidouta.com

Stockholm, Londýn -  Jméno letošního nositele Nobelovy ceny za literaturu zazní ve čtvrtek po poledni ve Stockholmu. Porota ústy svého tajemníka Petera Englunda již minulý týden oznámila, že má letošního laureáta, a pak se tradičně rozjela vlna spekulací, citací statistik, oprašování minulých favoritů i tipů založených na kursech sázkových kanceláří.   

Nobelovská jury, která cenu uděluje od roku 1901, je však nevyzpytatelná. Jako každý rok je tak jisté jen to, že trofej získá žijící autor, který se významně zapsal do světového písemnictví, dokázal světu přiblížit vlastní kulturu, a přitom se dobře popasoval s univerzálně lidskými tématy. 

Kritici ceny často připomínají, že akademici preferují spíš levicově orientované autory  a že velkou roli hrají i „politicky a geograficky korektní hlediska". Což nobelista Saul Bellow před několika lety shrnul ve velmi ostré zkratce, že Akademie by nejraděj našla Prousta mezi Papuánci.

Foto: Aktuálně.cz

Tato reakce se dá předpokládat i u letošního favorita, jímž se na poslední chvíli stal keňský spisovatel a teoretik postkolonialismu Ngugi wa Thiong'o. Dvaasedmdesátiletý autor píšící anglicky a kikujsky patří mezi nejznámější tamní spisovatele, v mnoha evropských zemích je však málo vydávaný (v češtině mu v nakladatelství BB art v roce 2003 vyšel román Zrnko pšenice).

Jeho postavení vyvozují komentátoři z autorova nejnižšího kursu (3/1) a objemu sázek u britské kanceláře Ladbrokes. Ta v minulých letech vždy krátce před oznámením verdiktu přijímala vysoké sumy na pozdější laureáty a bývá ve svých tipech poměrně úspěšná.

Například loni jako jediná tipovala jako možnou vítězku rumunskou Němku Hertu Mullerovou - a to hned na čtvrtém místě za trojicí věčných čekatelů Amos Oz, Joyce Carol Oatesová a Philip Roth.

Zatímco Oz se letos mírně propadl, poslední jmenovaný je zmiňován mezi dvacítkou adeptů i letos. Plodný představitel americké židovské literatury má "velké šance" od roku 1993.

Foto: Reuters

Dostává se mu ocenění i za jeho novější díla, navíc by mu stále mohl pomoci předloňský skandál, kdy tehdejší stálý tajemník Švédské akademie věd Horace Engdahl řekl, že americká literatura je izolovaná, "ignorantská" a s evropskou se nedá srovnávat.

Velkou skupinu adeptů letos tvoří básníci, kteří se naposledy dočkali před 13 lety s Polkou Wislawou Szymborskou. Švédové nabízejí domácí autory Bjoerna Haakanssona nebo Tomase Tranströmera - ten byl dokonce největším favoritem sázkařů ještě před tím, že se objevil Ngugi wa Thiong'o. Opět se objevuje i syrsko-libanonský básník Adonis žijící ve Francii, nově pak někdejší buddhistický mnicha a autor zenové poezie, Korejec Ko Un, nebo Polák Adam Zagajewski; .

Přestože podle zažitých tvrzení se porota snaží vyrovnávat laureáty také žánrově i genderově a žena vyhrála loni, ještě větší šance se letos dávají básnířkám. Konkrétně francouzsky píšící Alžířance Assie Djebar, která tvoří i romány a eseje. Pokud by byl rozhodujícím hlediskem spíš kontinent a někdo by měl vystřídat evropské vítěze z psledních let, pak je tu podle médií kromě Keňana i Somálec Nuruddin Farah.

Foto: Pavel Kroulík, Archiv

Ke známým čekatelům, kteří v nabídce sázkařů a tipech médií opět nechybí, patří Cormac McCarthy, Margaret Atwoodová, Alice Munroová, Peruánec Mario Varas Llosa, Don De Lillo, Thomas Pynchon nebo Ital Claudio Magris. Nejvýše z nich je letos Haruki Murakami - aktuálně třetí za Keňanem a Švédem Tranströmerem (viz zde).

Čeští autoři mají dva již tradiční adepty. Francouz českého původu Milan Kundera si tentokrát pohoršil, ale v první dvacítce je opět Arnošt Lusting. Když o něm česká média předloni spekulovala jako o následníkovi Jaroslava Seiferta, připomínala, že pár měsíců předtím získal Cenu Franze Kafky. Stejně jako Harold Pinter a Elfriede Jelineková - kteří pak oba ve stejný rok dostali Nobela; totéž už ale neplatilo pro Murakamiho a Petera Handkeho. Letos Kafkovu trofej převezme Václav Havel, ale o něm se mluví spíš v souvislosti s cenou za mír.

Podle "cenové logiky" by prý mohl být letos nobelovským laureátem Uruguayec Eduardo Galeano: získal totiž letos Stig-Dagermanovu cenu, již v roce svého vítězství dostali zmíněná Rakušanka Jelineková i předloňský laureát Le Clézio.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nobela dostala kritička Ceauşescova režimu
Nobela získal moderní pohádkář Le Clézio
Feministka Lessingová má cenu za literaturu
 

Právě se děje

Další zprávy