Letenská galerie Artwall zase nastoupí za národní tým

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 9. 2011 14:25
Praha hodlá obnovit venkovní galerii na opěrné zdi

Praha - Hlavní město plánuje obnovit po tříleté odmlce provoz venkovní galerie na opěrné zdi pod Letenskými sady. Záměr půjčit tento prostor sdružení c2c Kruh kurátorů a kritiků zveřejnilo město na své úřední desce. První výstava by se mohla otevřít už letos na podzim.

 Galerie nazývaná Artwall nebo také Na zdi fungovala na nábřeží kapitána Jaroše a Edvarda Beneše v letech 2005 až 2008. K výstavám využívala výklenky v opěrné zdi. Zeď propůjčoval umělcům pražský magistrát, po výstavě Kolektivní identita skupiny Guma Guar ale od výpůjčky ustoupil.

Výstava totiž parodovala kampaň magistrátu na podporu uspořádání olympiády v Praze. Místo sportovců ale "v národním týmu" umělci vystavili tváře lidí spojených s kriminalitou a podsvětím, například zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

Nové vedení města je obnově galerie nakloněno, záměr podpořil pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Výpůjčka by měla být podle zveřejněného dokumentu na roky 2011 a 2012, galerie by se měla soustředit na moderní umění.

Čtěte také:
Pražská galerie Artwall už není v národním týmu
Všichni jsme v jednom týmu. I s Krejčířem a Koženým
Kapitán Jaroš řídí bitvu mravenců od Sekory
Přistupte na boží hru a naprogramujte si dítě
Na nábřeží uvidíte Rituál. Možná
Pode Bal připomíná kolaboraci Čechů

Podle webových stránek sdružení c2c Kruh kurátorů a kritiků bude letos zahájen pilotní projekt, v roce 2012 by se pak mohlo uskutečnit pět výstavních projektů. Sdružení do konce září přijímá také náměty na pilotní projekt. Hlavními kurátory galerie Artwall budou Zuzana Štefková a Petr Motyčka.

"Očekáváme projekty, které se úspěšně vyrovnají se specifickými podmínkami tohoto typu prezentace veřejného umění - tj. doporučujeme respektovat charakter místa, kde se diváci pohybují téměř výlučně v autech a tramvajích a nemají možnost se před vystavenými díly zastavit," uvedli členové sdružení na internetu.

Galerie ARTWALL působila na letenské zdi od roku 2005, byl to jediný stabilní projekt pro současné umění ve veřejném prostoru v Praze. Za tu dobu se v jeho rámci představili například Pode Bal, Matky a Otcové, Lenka Klodová, Míla Prestová, Martin Zet, Silvie Vondřejcová, Michaela Thelenová nebo třeba právě Guma Guar.

K podobným účelům de facto sloužila zeď i za minulého režimu. Provoz Galerie Na zdi byl inspirován v roce 1998 Barbarou Benish, americkou umělkyní, která se po revoluci přestěhovala do Čech. Ve starých novinách našla pohledy na opěrnou zeď, na které byly v kamenných rámech umístěny propagační obrazy komunistické vlády.

Všichni jsme v národním týmu
Všichni jsme v národním týmu | Foto: Aktuálně.cz
Foto: Galerie Na zdi
 

Právě se děje

Další zprávy