Jsem židovská Jane Austenová, řekl vítěz Bookerovy ceny

Pavel Kroulík
13. 10. 2010 11:30
Ani Australan Carey nedosáhl na literární hattrick
Foto: Reuters

Londýn - Man Bookerovu cenu, nejprestižnější ocenění pro anglicky psaný román, získal letos Howard Jacobson za knihu The Finkler Question (Finklerova otázka).

Vítězství osmašedesátiletého spisovatele, publicisty a pravidelného sloupkaře listu The Independent je poměrně překvapivé. Sázkové kanceláře tipovaly na výhru Toma Mc Carthyho a jeho román C. Za ním byl podle kursů nejznámější autor letošní užší šestice, Peter Carey a jeho kniha Parrot a Olivier v Americe.

Sedmašedesátiletý Australan tak nedosáhnul rekordní mety, že by jako první spisovatel ve čtyřicetileté historii ocenění získal tuto prestižní trofej potřetí (zatím ji má z let 1988 a 2001). Totéž se loni nepodařilo s románem Summertime ani J. M. Coetzeemu, který patří se zesnulým J. G. Farrellem k dalším dvěma autorům, kteří už dostali Bookera dvakrát. Jihoafričan zvítězil v letech 1983 a 1999; v roce 2003 se stal laureátem Nobelovy ceny za literaturu.

Židovství zvenčí

Vítězný Jacobsonův román líčí příběh tří přátel - dva z nich jsou Židé a "třetí by si jím přál být". Podle poroty se Jacobsonův román o "přátelství, ztrátě a lásce zabývá tím, co to znamená být Židem v dnešní Británii ".

Foto: Aktuálně.cz

Sám Jacobson se v této souvislosti označil za "židovskou Jane Austenovou" a řekl, že kniha pojednává o tom, jak "židovství připadá někomu zvenčí". "Přenáším židovské myšlení do anglického románu," dodal v úterý při předávání ceny na tradičním místě, v londýnské Guildhall.

Některé kometáře mluví o vítězství "filozofické komedie" a vůbec první humoristické knihy v historii soutěže, a cena tak může Jacobona těšit o to víc. Ještě o víkendu si totiž v Guardianu postěžoval, že humoristické romány dnes nejsou brány ve vysoké literatuře "příliš  vážně".

Předseda poroty, básník Andrew Motion, souhlasí, že Finklerova otázka je komická kniha, ale je to podle něj smích v hlubinách tmy. "The Finkler Question je velmi legrační, ale také velmi chytrá, velmi smutná a velmi jemná kniha," uvedl.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Bookerovu cenu pro sebe zosnoval Cromwell
Příběh vily Tugendhat skončil u nominace
JM Coetzee se uchází o rekordního třetího Bookera
Mezinárodního Bookera má Kanaďanka Munroová
Literární cenu cen získal Salman Rushdie

Podle jeho slov je "tento úžasný román srozumitelný a výřečný, všechno tu pracuje, jaká má - což očekáváte. Ale zároveň je to v zajímavém i komplikovaném smyslu velmi smutná a melancholická kniha". I Jacobson nakonec přiznává, že se chtěl přes zábavné psaní dostat k podstatným věcem života a totéž zmiňují dosavadní recenze. Humor a židovství podle nich slouží k zobrazení témat rodiny, přátelství a lidskosti.

Letošní finalisté: zleva  Damon Galgut, Andrea Levy, Howard Jacobson, Peter Carey, Emma Donoghue, Tom McCarthy
Letošní finalisté: zleva Damon Galgut, Andrea Levy, Howard Jacobson, Peter Carey, Emma Donoghue, Tom McCarthy | Foto: Reuters

Svou první knihu Jacobson napsal před sedmadvaceti lety, Finkler Question je jeho jednáctým dílem. Kromě novinářství se věnuje uvádění televiziních dokumentů, od roku 1992 je přitom spisovatelem na plný úvazek.

K jeho dosavadvním knihám patří The Very Model of a Man z roku 1992 ispirovaný příběhem Kaina a Abela, román No More Mister Nice Guy - příběh televizního kritika a jeho krize středního věku - či kniha Mighty Walzer situovaná do židovské komunity v Manchesteru 50. let, tedy města kde se Jacobson narodil v roce 1942.  Je tak nejstarším laureátem od roku 1980, kdy ve svých devětašedesáti získal cenu William Golding za námořní historický román Rites of Passage.

Jacobson byl už dvakrát v užším výběru, v letech  2002 a 2006. Při svém projevu žertoval, že si psal děkovnou řeč hned od svého debutu a omluvil se porotcům, že ta poslední je nejméně blahosklonná, protože už ztrácel trpělivost. Možná je v tom i kus opravdové ublíženosti, ale i první ohlasy mluví o tom, že autor kombinující intelekt a zábavu byl trestuhodně dlouho pomíjen.

Kdo s čím neuspěl

Favorit sázkařů Tom McCarthy seve svém třetím románu C vrátil do dob počátků "elektrické modernity" a konkrétně rozhlasového vysílání. Vypráví příběh "krátkého, ale intenzivního života" jednoho muže, kterého technologie nakonec zcela pohltí. Kromě námětu recenzenti ocenili také experimentální postupy, které prý navazují mimo jiné na Jamese Joyce. 

Foto: guardian.co.uk

Caryemu měla pomoc k rekordu jedenáctá jeho kniha. I v románu  Parrot and Olivier in America si autor pohrává s osudy skutečné postavy a proplétá je s románovou fabulací. Ale jak připomínají recenze, zvolil k tomu figuru s mnohem větším intelektuálním rozhledem, než měli australští podnikavci a dobrodruzi z jeho předchozích Bookerem oceněných děl - Oskar a Lucinda a Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy. Nový román parafrázuje známé cesty francouzského filozofa a sociologa Alexise de Tocquvillea po Spojených státech ve 30. letech 19. století.

Žádní další bookerovští laureáti kromě Careyho na letošním širším třináctičlenném seznamu nebyli, navrženi byli jen čtyři autoři, kteří se již v minulosti ocitli v užším výběru. Z nich postoupil Jacobson a s ním Jihoafričan Damon Galgut. Do druhého kola ale se překvapivě nedostal nejznámější z nich, na Bookera dvakrát nominovaný David Mitchell. Ceněný autor se v románech Hybatelé a Atlas mraků prosadil jako brilantní stylista a zároveň orchestrátor zdánlivě nesouvisejích příběhů.

Stejně nečekané do finále nepostoupila kniha The Slap od Christose Tsiolkase; román byl komerčně nejúspěšnější knihou širšího seznamu. Vůbec se o strategii poroty při výběru knih diskutovalo letos už od počátku.

Na jedné straně se zdálo, že jury přihlížela při volbě právě k popularitě knih. Nominovaná třináctka dala v součtu dohromady nejlepší prodeje od roku 2001. Ale zároveň se do výběru oproti očekávání nedostala nejnovější (a v médiích hojně probíraná) díla známých Britů Iana McEwana a Martin Amise.

Peníze a popularita

Porotci tedy nakonec poslali finále šestici Jacobson, Carey, McCarthy, Galgut, Andrea Levy a Emma Donoghue. Román Room v Kanadě žijící Irky Donoghueové byl třetí knihou, o které se mluvilo: byla prý zčásti inspirovaná zločiny Josefa Fritzla a vypráví o pětiletém chlapci drženém v zajetí, který sice svým trýznitelům uteče, ale na svobodě pak paradoxně strádá ještě mnohem víc.

Foto: Reuters

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná podle sponzora na Man Bookerovu cenu, se tradičně těší velkému zájmu médií i sázkařů. Uděluje se anglicky píšícím autorům a byla založena jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vyhlašuje se od roku 1969 a je omezena na spisovatele z Británie, Irska a Commonwealthu.

Poražení finalisté dostali po 2500 librách, vítěz si opět odnesl 50 000 liber - prý je dá manželce na nákup kufrů, které jsou dnes velmi drahé. Může si to dovolit, protože hlavní přínosem ceny není jednorázová finanční odměna, nýbrž dramatické zvýšení autorovy obliby a prodeje jeho vítězného díla. Právě popularizačním efektem ceny včetně postupného zveřejňování nominací se inspiruje česká Magnesia Litera.

Loni vyhrál Bookera historický román Hilary Mantelové Wolf Hall o životě a době Thomase Cromwella - politika, který v 16. století sloužil Jindřichu VIII.  Román Simona Mawera The Glass Room (Skleněný pokoj) inspirovaný osudy brněnské vily Tugendhat zůstal ve finále.

 

Právě se děje

Další zprávy