Příběh vily Tugendhat porazil v Bookerově ceně Cromwell

Kultura Kultura, Red Kul
6. 10. 2009 23:20
Bookera vyhrál román o životě Thomase Cromwella

Londýn - Porota britské literární Man Bookerovy ceny vybrala jako letošního vítěze historický román Hilary Mantelové Wolf Hall o životě a době Thomase Cromwella, politika, který ve 16. století sloužil Jindřichovi VIII.

Příběh brněnské vily Tugendhat - zásadní položky české architektury,  která je jedinou zdejší památkou moderního umění zapsanou na seznamu UNESCO - tak zůstal jen v šestici nominovaných knih. Román Simona Mawera The Glass Room (Skleněný pokoj) inspirovaný osudy této stavby právě vyšel česky.

Vila Tugendhat
Vila Tugendhat | Foto: Aktuálně.cz

Mawer vypráví příběh židovských novomanželů Viktora a Liesel Landauerových, kteří si nechají v prvorepublikovém Československu postavit nádherný modernistický dům ze skla, oceli a onyxu.

V třicátých letech ovšem procitají z idealismu, opouštějí dům a ten postupně putuje z rukou nacistů do držení Sovětů, pak připadne státu a po kolapsu komunistického režimu se opět vrací Landauerovým, kteří se pokoušejí znovu začít tam, kde skončili.

Její reálný předobraz ovšem se ovšem majitelům nevrátil; nyní už několik let čeká na opravu a stal se jedním z témat politického boje na brněnské radnici.

"Mimořádně krásný a symetrický," napsal o románu deník Guardian - který jako kdyby ve struktuře románu hledal analogii s konstruktivisticky strohou modernistickou architekturou.

Čtěte také:
Oprava světoznámé vily Tugendhat: Byl porušen zákon
Portrét: Tugendhat, vila, kterou prošly dějiny

Vila na brněnských Černých Polích je unikátní svou konstrukcí i použitými materiály. Vyprojektoval ji v roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe (1886 až 1969) - jeden z otců moderní architektury 20. století, který byl posledním ředitelem Bauhasu.

Po Walteru Gropiusovi a Hannesi Meyerovi byl nejméně politicky radikálním představitelem školy a za jeho vedení se "duchovní" centrum nového stylu, designu a estetiky - nyní už přestěhované z Výmaru do Desavy - stalo z největší části právě školou architektury.

Stavba určila nová měřítka moderního bydlení. prosklený hlavní obytný prostor se zimní zahradou je jen náznakově dělen volnými stěnami - architekt tu zhmotnil myšlenku obyvatelného kontinuálního prostoru. Objekt měl i originální vybavení, řešení koupelen, záchodů či  topných těles.

Například pro Karla Teiga, který vyznával v českém prostředí avantgardu Bauhausu, byla však vila i "zradou " principů - neboť stavět pro milionáře byl těžký přečin.

Čtěte také:
JM Coetzee se uchází o rekordního třetího Bookera
Mezinárodního Bookera má Kanaďanka Munroová
Literární cenu cen získal Salman Rushdie

 

 

Právě se děje

Další zprávy