Literární cenu cen získal Salman Rushdie

Redakce KUL
10. 7. 2008 16:35
Román Děti půlnoci vyhrál Best of Booker
Salman Rushdie
Salman Rushdie | Foto: Reuters

Londýn - Román Děti půlnoci britsko-indického spisovatele Salmana Rushdieho zvítězil ve veřejné anketě Best of the Booker, jež vybírala knihu knih za celou čtyřicetiletou historii prestižní Bookerovy ceny.

A oproti zvyklostem každoročních udílení zvítězil v ceně cen favorit sázkařů. Děti půlnoci, jež byly Bookerem oceněny v roce 1981, byly úspěšné už v roce 1993 - kdy Rushdiemu přinesly další "nadstavbovou" cenu Booker of Bookers u příležitosti pětadvacátého výročí.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Nějvětší šance na cenu všech cen má Rushdie
Prestižní Bookerovu cenu má sága o nefunkční rodině
Booker Prize má nejmladší žena

"Úžasná zpráva - jsem naprosto nadšený a rád bych poděkoval čtenářům po celém světě, kteří hlasovali pro Děti půlnoci," prohlásil Salman Rushdie na předtočeném záznamu. Sám se ceremoniálu neúčastnil.

Cenu v londýnském South Bank Centre převzali jeho synové Zafar a Milan. "Je to nádherná shoda, aby moji skuteční synové přejímali cenu za mé imaginární děti," dodal Rushdie.

Když bylo internetové hlasování v poledne 8. července uzavřeno, z celkových 7 801 čtenářů, hlasujících online, se 36 procent vyslovilo pro Děti půlnoci.

"Přinejmenším polovině hlasujících bylo pod 35 let a největší procento se pohybovalo mezi 25 a 34 lety, což jen dokládá zájem o kvalitní beletrii mezi čtenáři všech věkových kategorií," prohlašují organizátoři.

Román Děti půlnoci vyšachoval dalších pět autorů, kteří se s ním ocitli ve finále: Petera Careyho, J. M. Coetzeeho, Pata Barkera, Nadine Gordimerovou a J. G. Farrella.

Soupisku šesti finalistů vybírala z dosavadních jedenačtyřiceti laureátů porota odborníků, složená ze spisovatelů, kritiků a vydavatelů.

Kromě Rushdieho se ale sázkaři před nominacemi moc netrefili. Do pozice favorita dosadili knihu Yanna Martela Pí a jeho život - ta se však do šestice vůbec nedostala; stejně jako Anglický pacient Michaela Ondaatjeho z roku 1992, který se stal předlohou oscarového filmu.

"Čtenáři hlasovali po tisícovkách. A věříme, že učinili správnou volbu," komentovala Rushdieho vítězství členka poroty, spisovatelka a kritička Victoria Glendinning. Už předtím klání komentopvala slovy, že cena je "skvělá příležitost číst nebo si znovu přečíst některá z nejlepších děl literatury v angličtině za poslední čtyři desetiletí".

Foto: Reuters

Cena Man Booker Prize je udělována nejlepším anglicky psaným literárním počinům roku z Velké Británie, Irska a Commonwealthu. Poprvé ji porota vítězi předala v roce 1969 a celkem ji má v držení 41 autorů, neboť v letech 1974 a 1992 se o ni museli podělit hned dva spisovatelé.

V druhém případě šlo o román Anglický pacient Michaela Ondaatjeho, který zvítězil spolu s knihou Barryho Unswortha Sacred Hunger.

Hlavním přínosem Booker Prize není finanční odměna pro vítěze, ale dramatické zvýšení autorovy obliby a prodeje vítězného díla i ostatních nominovaných knih. Právě popularizačním efektem se inspiruje česká Magnesia Litera.

Rushdieho v roce 1989 za knihu Satanské verše, "údajně urážející islám", odsoudil k trestu smrti tehdejší íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Chomejní. Fatvu o deset let později země oficiálně zrušila, ale část fundamentalistů ji nadále považuje za platnou.

Naposledy vzbudil nevoli v Íránu a Pákistánu loni v červnu, když ho královna u příležitosti narozenin povýšila do šlechtického stavu. Když si ale před dvěma týdny cenu přebíral, žádné protesty se už nekonaly.

Rushdieho druhý a podle mnohých nejlepší román Děti půlnoci je monumentální dílo, na víc než sedmi stech stran rozvíjí příběh s prvky magického realismu: soukromé dějiny tří generací jedné rodiny, jejichž životy se prolínají moderní dějiny Indie od roku 1910 do roku 1976.

Vypravěčem je Sálim Sinai, který se stejně jako tisíc dalších dětí narodil 15. srpna 1947, kdy Indie společně s Pákistánem získala nezávislost.

 

Právě se děje

Další zprávy