Jonathan Littell vydává válečné Zápisky z Homsu

Tomáš Rákos
1. 8. 2012 14:22
Autor Laskavých bohyň píše o zážitcích se syrskými rebely
Foto: archiv

Berlín - Pozornost na sebe strhnul Laskavými bohyněmi, devítisetstránkovým líčením děsů holokaustu vyprávěným z pohledu SS-mana Maxe Aue. Jonathan Littell za senzační knihu získal francouzskou literární Goncourtovu cenu a z pultu do roka zmizelo 700 tisíc výtisků. Nejnovější počin americko-francouzského autora také souvisí s válečným vražděním. Zápisky z Homsu vycházejí v těchto dnech v německém překladu.

"Řekněme, že mě to zajímá, ano," přiznal Spiegelu 44letý spisovatel svou fascinaci lidským chováním v kontextu ozbrojeného konfliktu. Do obklíčeného syrského Homsu se vkradl potají. Jeho zápisky začínají letošním 16. lednem a končí 4. února. Původně je chtěl vydat v podobě série reportáží pro Le Monde. Nakonec se rozhodl pro knihu. "Nejde o literární dílo," píše hned na úvod. 

Foto: archiv

Zatímco Laskavé bohyně jsou monstrózním opusem, kde Littell vzrušujícím (až pornografickým) způsobem topí čtenáře v hrůzách východní fronty, mají Zápisky z Homsu pouhou stovku stran.

Rekonstrukci doby, vědecké zaujetí pro detail a hlavně velkolepý Littellův talent přesně popsat úřednický systém zla tu ale chybí. "Je plný válečné romantiky," rýpla si recenzentka Julia Enckeová z Frankfurte Allgemaine Zeitung. "Po tolika letech jsem se vrátil ke spaní v chatrči s mladými bojovníky a jejich kalašnikovy," píše Littel.

Jonathan Littell navazuje na tradici novinářských válečných deníků. Podle svých slov nemoralizuje ani se nesnaží o manifest. Text se rozhodl zachovat co nejautentičtější.

Foto: archiv

O čem s odpůrci diktátorského režimu Bašára Assada mluvil? O džihádu, o chybějící pomoci ze strany Západu, o Rusku, o životě, nebo o videích, které se po Sýrii šíří.

"Existují tam tři typy videí. Fotografie obětí, které si rodiny uchovávají ve svých mobilních telefonech. Pak fotografie lidí zabitých v boji nebo při mučení - krvavé záběry, jež mají za úkol zmobilizovat aktivisty všude po světě. A pak se tam šíří videa, která na internet umisťují sami Asadovi pohůnci. Ukazují jejich vlastní násilí. Slouží jako varování: Vidíte, tohle se stane i vám," řekl Littell Spiegelu.

Z Homsu odjel pouhý den přes vládní ofenzívou, která vybrané čtvrti Homsu přeměnila v sutiny. Mnozí lidé z jeho knihy jsou dávno mrtví.

Jonathan Littell poprvé zakusil válku v roce 1993, kdy pracoval v Sarajevu pro humanitární organizaci Action Contre la Faim. Od té doby prošel konflikty v Gruzii, Súdánu či Kongu. Humanitární práci se přestal věnovat v roce 2001, kdy byl lehce zraněn v Čečensku.

 

Právě se děje

Další zprávy