FOTO Hvězdný deník pronásleduje fyziku až na hranice poznání

FOTO Hvězdný deník pronásleduje fyziku až na hranice poznání
První událost z doprovodného programu 555
Jejím aktérem je umělec Richard Loskot.
Světelná projekce doplněná ruchy a zvuky bude promítnuta v kopuli hvězdárny pouze jednou.
Projekci uvádí výkonná ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová.
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Vojtěch Marek
14. 5. 2014 8:02
Instalace Richarda Loskota s názvem Působení neviditelného odstartovala doprovodný program Ceny Jindřicha Calupeckého s názvem 555. Pět finalistů během pěti měsíců navštíví pět měst.

Fotogalerie - Instalace Působení neviditelného tvoří světelná projekce doplněná ruchy a zvuky. Richard Loskot v ní odkryl deník člověka, který se rád pohybuje na pomezí umění a astrofyziky. Promítl ji v kopuli hvězdárny v pražské Stromovce.

"Šlo mi o optickou kulisu nebo scénografii k jakési osobní rozhlasové hře. Současná fyzika se totiž dostala na samou hranu chápání, kdy už vědci nevědí, kam dál. Začínají se tedy ptát po podstatě světa, podobně jako filozofové nebo teologové. Kdo dokáže například popsat, co se dělo před velkým třeskem?" říká Richard Loskot.

Do dvaadvaceti minut v úterý vtěsnal svůj život z uplynulých čtyř dnů a nocí. Halou prozářenou otáčející se noční oblohou zněly úvahy i postřehy k současnému světu.

Další finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Martin Kohout odkryje své inspirace v Brně, Lucia Sceranková v Ostravě, Tereza Velíková v Karlových Varech a Roman Štětina v Plzni.

Vítěz bude oznámen 20. listopadu ve Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy