FOTO Čím zaujmou finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého?

FOTO Čím zaujmou finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého?
MARTIN KOHOUT. Žije v Berlíně, vystudoval kameru na pražské FAMU a pak Univerzitu umění v Berlíně. Jeho multimediální tvorba reaguje na nejrůznější životní situace, na neuchopitelnost současného světa a neschopnost individua se v něm zorientovat. Kohoutovým hlavním tématem je médium internetu a sebereflexe člověka v globální komunikaci, která přináší protichůdné zážitky - sblížení i agresi, sebedůvěru i bezmoc. Kohout si však udržuje ironický odstup, a to i sám k sobě. V minulosti se účastnil například soutěže portálu Youtube Play Biennal, kde jeho video porota vybrala z 23 tisíc mezi 25 nejlepších, která byla následně vystavena v Guggenheim Museum v New Yorku.
"Martin Kohout je konceptuální umělec, který si osvojuje různá média, materiály a strategie, jejichž pomocí vizualizuje a zprostředkovává své umělecké záměry. Jeho objekty, procesy, videa a knihy vytvářené pomocí více či méně dokonalých technik, a to jak digitálně, tak ručně, vykreslují subjektivní interpretaci nejrůznějších tematických okruhů, které se týkají předmětů každodenní potřeby, často souvisejících s hygienou a organickou čistotou, zvyklostmi či každodenními postupy, které zkoumá a neustále tak znovuobjevuje nové a nečekané narativní struktury, které nás díky své průzračné estetice informují, aniž by moralizovaly," zdůvodnila výběr porota.
Martin Kohout: Boosted EXL5006M a Boosted EXL5006XL, 2014, terapeutické lampy na sezónní depresi, kov, plast.
Martin Kohout: Gotthard, 2013, akce. (Foto: Thomas Jeppe)
Foto: CJCH
Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 18. 3. 2014 22:02
Podívejte se na ukázky z tvorby finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014. Jsou mezi nimi umělci zabývající se konceptem, fotografií, tvorbou videí i instalací.

Praha - Finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014 jsou Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková, Roman Štětina a Tereza Velíková.

Do pětadvacátého ročníku prestižní tuzemské ceny pro výtvarníky do 35 let se přihlásilo 83 adeptů, nejvíce v historii ceny. Mezi finalisty jsou umělci zabývající se konceptem, fotografií, tvorbou videí i instalací. Vítěz bude vyhlášen 20. listopadu při ceremoniálu, který bude ve Studiu Hrdinů režírovat Jan Nebeský.

"Výsledek (práce poroty) je kombinací diskusí, někdy vášnivých, a hlasování. ... Výsledná pětice je jiným pohledem na současnou českou scénu, není pouhým odrazem jejího běžného fungování, ale přináší benefit pohledu zvenčí. Pětice finalistů je vybrána tak, aby každý z nich rezonoval v kontextu domácí scény, ale zároveň aby jejich práce obstály i při pohledu z toho mezinárodního," uvedl k výběru finalistů člen poroty, výtvarník Jiří Kovanda.

Mezinárodní porota letos až na historičku umění Milenu Bartlovou pracovala v novém složení. Vedle Kovandy v ní zasedli ředitelka Slovenské národní galerie Alexandra Kusá, Gunnar B. Kvaran, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu, teoretička umění Pavlína Morganová, Marina Šerbenková, kurátorka Bottega Gallery a Shcherbenko Art Centre v Kyjevě; předsedkyní poroty je Holly Blocková, renomovaná kurátorka a ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku.

K tradičním odměnám pro vítěze, jimiž jsou sto tisíc korun na uspořádání výstavy nebo realizaci projektu, stipendijní pobyt v New Yorku a rezidenční pobyt s možností výstavy v některém z Českých center, letos přibude i hmotná cena. Garantem soutěže je designér Jakub Berdych, který oslovil uznávané tvůrce, například Evu Eislerovou, Maxima Velčovského či studia Olgoj Chorchoj, Deform a Dechem, aby navrhli podobu ceny.

Finalisté svoji tvorbu představí na společné výstavě, která začne 26. září ve Veletržním paláci. Během roku se jednotlivě představí vedle Prahy také v Brně, Ostravě, Karlových Varech a Plzni. První se uskuteční v dubnu v Praze.

Cenu čtenářů vyhlašuje i časopis Respekt, na jehož webu bude možné hlasovat.

 

Právě se děje

Další zprávy