Fotograf Jiroutek v Liberci vystavuje portréty i snímky obou Ještědů

Fotograf Jiroutek v Liberci vystavuje portréty i snímky obou Ještědů
Jiří Jiroutek: The Blue Ribbon Garden, Los Angeles, California, 2013.
Jiří Jiroutek: Crystal Cove, California, 2013.
Jiří Jiroutek: Fenomén Ještěd, 2001.
Fotograf Jiří Jiroutek.
Foto: Jiří Jiroutek
ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 1. 2022 15:13
Tvorbu čtyřiapadesátiletého libereckého fotografa Jiřího Jiroutka zprostředkovává nová výstava Oblastní galerie v Liberci. Začala minulý pátek a zahrnuje i snímky obou Ještědů, tedy hotelu s vysílačem a obchodního domu zbouraného před téměř 13 lety.

Přehlídka shrnuje fotografovu tvorbu od 90. let minulého století do současnosti. "Její součástí jsou i díla vizuálních umělců, která Jiroutkovu tvorbu inspirovala a inspirují: Čestmíra Krátkého, Vladimíra Birguse, Vladislava Mirvalda, Zdeňka Sýkory a dalších," vypočítává mluvčí galerie Dagmar Fialová.

Symbolem Jiroutkovy tvorby se staly především rozměrné, výtvarně pojaté snímky známých staveb moderní architektury spjatých s Libercem.

Právě do této kategorie patří dva fotografické cykly, jež zachycují jak siluetou a konstrukčním řešením proslulou stavbu vysílače a hotelu Ještěd od Karla Hubáčka, tak architektonicky unikátní obchodní dům Ještěd. Ten vznikl podle návrhu Hubáčka s Miroslavem Masákem.

K vidění je také další Jiroutkův významný fotografický cyklus, dosud neuzavřená portrétní série osobností především z výtvarné scény. Autor dlouho užíval klasické techniky, fotoaparátu Hasselblad a černobílého negativního filmu, z něhož zhotovoval autorské zvětšeniny bez retuší. Řemeslná dokonalost a pečlivě promyšlené, často geometricky řešené kompozice zůstaly jeho typickými znaky i poté, co začal užívat digitální technologie, tvrdí pořadatelé.

Výstavu nazvanou Bílá, černá, horizont připravil kurátor Martin Dostál. V Podbazénové hale a grafickém kabinetu potrvá do 17. dubna.

Oblastní galerie v Liberci vystavuje tvorbu současného fotografa po šesti letech. "A nebude to ojedinělý projekt," avizuje ředitel Pavel Hlubuček. "Fotografie je jedním z hlavních oborů výtvarného umění a zcela přirozeně se těší velkému zájmu publika. Mým záměrem je se jí pravidelně věnovat i v budoucí dramaturgii našich výstav," avizuje.

 

Právě se děje

Další zprávy