Obři usnuli v době ledové. V komiksu se probouzí jejich potomek velikosti šišky

Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
20. 1. 2022 16:46
České komiksy obohatil příběh pro děti nazvaný Smrkovec. Prvotina Kláry Břicháčkové, vystudované animátorky z pražské FAMU, je pozoruhodná především po výtvarné stránce. Vyprávění o Smrkovci, obrovi velikosti smrkové šišky, vydalo nakladatelství Paseka. Tento týden bylo nominováno na cenu Muriel. Zda uspělo, oznámí porota 15. února.

Akvarely kombinované s tuší představují ruční, na komiks poměrně zdlouhavou práci. Klára Břicháčková to ale vidí obráceně: animování, které nyní jen vyučuje, je pracné, zatímco komiks se jí dělá snáze.

"Komiksem se toho dá odvyprávět daleko víc v kratším čase. Stačí den dva práce a je hotová jedna stránka. Kdybych Smrkovce animovala, sama bych to vytvářela třeba deset let," říká.

Líbí se jí, že v komiksu nemusí být tak úsporná. "V animaci se nedá dělat moc detailů, protože je pak strašně náročné všechny opakovat na každém políčku znovu a znovu. V komiksu můžu nakreslit obrázek, se kterým jsem spokojená, a dát ho vedle toho předchozího," srovnává.

Na druhou stranu musí oželet všechny vlastnosti, které hrdinům mohla vtisknout zase jen animace. "Například vím, jak Smrkovec chodí, jaký má styl chůze, ale to v komiksu nikomu neukážu." Břicháčková je autorkou dvou krátkých animovaných filmů: Mimikry vytvořila v roce 2014, Želivku o rok později.

V knize Smrkovec teď vypráví prehistorii fiktivních obrů, kteří v době ledové usnuli a dodnes spí hluboko v zemi. Z kamenného vejce se ale vylíhne Smrkovec, maličký potomek starých gigantů, a vydává se hledat jiné malé obry.

Kostrbatá červená postava v košili, které na hlavě trčí hustá, elvisovská vlna vlasů, při putování najde mnoho zvířecích přátel.

Smrkovec se v komiksu vylíhne z kamenného vejce.
Smrkovec se v komiksu vylíhne z kamenného vejce. | Foto: Agáta Faltová/Paseka

Smrkovec vznikl jako imaginární kamarád pro autorčiny dva malé syny. Má reálný předobraz v jednom nalezeném samorostu. Břicháčková dětem vyprávěla příběhy, do nichž zapojovala všemožné nálezy z lesa, hlavně klacky. Postupem času se z toho stal ucelený příběh.

Letos třiatřicetiletá animátorka jej původně chtěla vydat jako bohatě ilustrované vyprávění, komiks začal vznikat neplánovaně. "Vyšlo mi z toho hodně obrázků, které se skládaly dohromady, nakladatelství Paseka jsem to už nabízela jako komiks," vzpomíná.

Obal komiksu Smrkovec.
Obal komiksu Smrkovec. | Foto: Paseka

Za velkou příznivkyni tohoto žánru se přitom nepovažuje, v dětství četla pouze komiksový časopis Čtyřlístek. Nedávno se ale probírala archivem a s překvapením zjistila, že od dětství udělala nebo přesněji začala dělat mnoho komiksů. "Nedávala jsem tomu žádnou váhu, ale nyní zjišťuji, že jsem se vlastně celý život snažila něco vyprávět pomocí obrázků a hledala jsem způsob, jak to dělat. Komiks je pro mě asi nejvhodnější," uvažuje.

Zjišťuje, že pro práci animátorky je zřejmě málo pečlivá, a zároveň neumí být v malování dost úsporná. Ani ilustrace ji neláká, protože je příliš statická.

Břicháčková chce vyprávět a zároveň malovat detaily. Obojí našla v komiksu. Nyní připravuje druhý díl Smrkovce a vedle toho má v plánu ještě jinou dětskou knihu.

Nakladatelství Paseka její práci přirovnává k poetice výtvarníků Adolfa Borna a Františka Skály. "Borna jsem měla hodně ráda v dětství, Františka Skálu jsem si oblíbila v dospívání. Proti nim jsem ale začátečník," směje se autorka.

Komiks

Klára Břicháčková: Smrkovec
Nakladatelství Paseka 2021, 80 stran, 299 korun

 

Právě se děje

Další zprávy