Foto: Slavné fotky, velké indické dílo i tajemný malíř. Co skrývají uzavřené galerie

Foto: Slavné fotky, velké indické dílo i tajemný malíř. Co skrývají uzavřené galerie
Jako první Čermáková vybrala tuto dvojici děl. "Jde o obrazy vytvářené přístrojem, který si Roztočil sám sestavil. Měsíc až dva trvá, než dílo vznikne. Až je hotové, zavěsí ho na stěnu a začne s ním ještě pracovat. Říkáme tomu současný pointilismus," usmívá se Čermáková.
"Sultanina realita vypovídá o vztahu indických žen a literatury v průběhu historie. Nejen to, že se v knihách nejdříve neobjevovaly vůbec, pak v podřadných rolích a až nakonec jako hrdinky. Ale zároveň i to, že až po dlouhé době začaly ženy knihy i číst a posléze je i samy psát," popisuje kurátorka. Dílo má podobu digitální knihy v angličtině, s řadou skrytých odboček a záměrnou retro grafikou. "Kapitoly jsou víceméně chronologické, odvíjí se v nich příběh. Zároveň se to dá číst napříč, procházet si jednotlivé odkazy. Má to spoustu vrstev, vychází to z archivního vyhledávání umělkyně, jen rok strávila výzkumem. Celé to vznikalo přes dva roky."
"Když jsem studoval, tak jsem k soše přistupoval abstraktně. Tyhle figury znázorňují dávnou i současnou deformaci lidství," popisuje devětadvacetiletý sochař první dvě bezejmenná díla.
Urban dále vybírá sérii obrazů v čele výstavy s tematikou ženy. "O cyklu můžeme mluvit i v rámci femme fatale, kterou si spíš spojujeme s uměním přelomu 19. a 20. století, ale pro Herze je typická nadčasovost. V řadě případů je až téměř komplikované vyvodit, že díla vznikla v současné době. A to je na tom také z našeho pohledu unikátní."
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
6. 2. 2021 17:00
Výstavy, které nikdo nevidí. Aktuálně.cz nafotilo devět uzavřených přehlídek v pražských galeriích a nechalo jejich kurátory, autory nebo ředitelky krátce představit tři díla. Většina výstav má podle smluv končit v březnu, některé dokonce už nyní, aniž by je kvůli protipandemickým opatřením spatřil kdokoliv z veřejnosti.
 

Právě se děje

Další zprávy