Experimentální projekt v pražské galerii

MaM
9. 12. 2005 15:00
Praha - Pražská Galerie Jiří Švestka ve čtyřech dnech představí multimediální projekt Picture Gray, který je inspirován známou literární předlohou Oscara Wildea Obraz Doriana Graye.

Skupina autorů (dva z Čech a dva z Islandu) - Stefanía Thors, Jiří Zeman, Rebekka A. Ingimundardóttir a Michal Pěchouček - tímto projektem překonávají hranici mezi výtvarným a pohybovým uměním.

Sami tvůrci o Picture Gray hovoří jako o divadelní instalaci a dodávají, že představení se spíše než o román opírá o osobní vzpomínky a dojmy z jeho četby. Každý z autorů patří ke špičce ve svém oboru: Stefanía Thors je uznávanou, v České republice už několik let působící performerkou a videoartistkou, Jiří Zeman prošel mimo jiné soubory divadel Ypsilon nebo Nablízko, Rebekka A. Ingimundardóttir spolupracovala jako režisérka a scénografka s řadou evropských souborů, například i s národními divadly na Islandu a v Praze, Michal Pěchouček patří k čelným představitelům české výtvarné scény, o čemž svědčí i prestižní Cena Jindřicha Chalupeckého z roku 2003.

Průvodci a postavy

Čtyři aktéři zastávají úlohy jak průvodců, tak postav z předlohy. "Toto rozdělení funguje už v Obrazu Doriana Graye. Jinak je ale Picture Gray především příběhem o přátelství, které začíná a končí," říkají tvůrci. Nebudou improvizovat. Picture Gray má daný scénář, včetně přesného časového režimu. Projekt popisují jako maximalistické představení založené na minimalistickém textu, minimalistických pohybech a minimalistické hudbě.

Premiéra Picture Gray pro omezený počet diváků proběhla už letos v červenci. Od té doby byla netradiční inscenace k vidění například v Berlíně. Do Prahy, do stejné galerie, se autoři vracejí na základě příznivého ohlasu, a to na čtyři reprízy 13., 14., 17. a 18. prosince. Začátek je stanoven na 22.00 a představení může zhlédnout vždy jen 25 návštěvníků. Vstup je zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy