Evropa není střed světa. Ani v komiksu

Tomáš Prokůpek, spolupracovník redakce
23. 10. 2006 13:30
Rozhovor - Tomáš Kučerovský byl v létě vybrán mezi dvanáctku "vyvolených" z Evropy a Asie, která společně vytvořila unikátní komiksový projekt.

Dvaatřicetiletý kreslíř, který působí jako editor sborníku AARGH!, nyní svůj podíl na euro-asijském příběhu vystavuje v Praze. Jeho počin bude k vidění od 26. října na výstavě Gavron a jiné příběhy, která se koná v pražské kavárně Obratník jako součást KomiksFestu.

Foto: Aktuálně.cz
Speciál ke KomiksFestu najdete ZDE

 

Jak jste se dostal k tvorbě komiksů?

To se asi nedá určit přesně. Kreslil jsem si vlastně odmalička a komiksy z toho tak nějak přirozeně vyplynuly. Problém je, že u nás se komiksem moc nedá uživit, takže mimo komiksy dělám i ilustrace, práce pro reklamní agentury, návrhy do počítačových her...

Jak jste se dozvěděl, že se v Singapuru chystá společný asijsko-evropský projekt?

Upozornil mě na něj Martin Plško, který organizuje každoroční setkání fanoušků Comis salon v Bratislavě. Projekt organizovala Asijsko-evropská nadace, jejímž cílem je vzájemná kulturní výměna.

Bird. Z práce Tomáše Kučerovského.
Bird. Z práce Tomáše Kučerovského. | Foto: Archiv

Co bylo smyslem onoho setkání komiksových tvůrců z dvanácti zemí Evropy a Asie?

Projekt spočíval v tom, že se v Singapuru sejdou komiksoví tvůrci z různých zemí a společně vytvoří komiksovou knihu na téma "migrace" - s tím, že komiks je médium schopné oslovit širokou škálu lidí a dokáže se vyjadřovat i k aktuálním otázkám vizuálně atraktivní a přístupnou formou.

Takže výsledkem bude jednak tahle publikace, která vyjde na přelomu roku v několika světových jazycích, a jednak: Spolupráce autorů a vydavatelů z různých zemí bude pokračovat i dál. Prostě kontakty byly navázány a teď už je to na nás.

Bylo obtížné se dostat mezi účastníky?

To nedokážu posoudit. Vybíralo se na základě zaslaných prací a dosavadních zkušeností. Nikdo ze zúčastněných nebyl vyloženě začátečník, všichni to byli tvůrci kolem 30 let, kteří už měli určité úspěchy za sebou. Mně pomohlo, že jsem spoluvydavatelem komiksového sborníku AARGH!, který publikuje jak české autory, tak tvůrce z okolních evropských zemí.

Jak na vás zapůsobil Singapur?

Pro mě to bylo poprvé, kdy jsem vůbec byl v Asii; poprvé, kdy jsem byl u rovníku; poprvé, kdy jsem zažil dokonalý servis ze strany organizátorů. Takže jsem z toho byl první dny naprosto u vytržení. Plánuju si vydat vlastním nákladem malou komiksovou knížečku - reportáž ze Singapuru a setkání s ostatními kreslíři. Začátkem roku by snad mohla být hotová. Tam najdete odpověď na otázku, jak na mě "zapůsobil Singapur".

Gavron. Z práce Tomáše Kučerovského.
Gavron. Z práce Tomáše Kučerovského. | Foto: Archiv

Co vám přineslo osobní setkání s kreslíři ze zemí, které jsou pro Středoevropana velmi exotické?

Je to ohromná zkušenost - poznat odlišné přístupy k vyprávění příběhů, a nakonec i různé přístupy ke komiksu jako médiu. Pochopil jsem, že Evropa zdaleka není takový střed světa, za jakou se vydává, a teď nemyslím jen co se týče komiksu. Singapur, Hongkong, Japonsko..., ty opravdu nové věci se dějí právě tam.

Jak vnímáte dění na české komiksové scéně po zkušenostech, které jste si ze Singapuru odnesl?

Je to malý rybníček, kde se všichni znají a až na výjimky se vlastně nikdo o nic nesnaží. Vydat si komiks vlastním nákladem - do toho se nikomu moc nechce. Spíš každý hořekuje nad tím, jaká je tu špatná situace, a čeká, až "bude objeven". Snad se to začíná pomalu zlepšovat, o komiks se začínají zajímat zavedená vydavatelství, vzniká víc a víc autorských projektů a snad je to cesta, jak by mohl komiks jako médium konečně vystoupit z hranic "komiksové komunity".

Jaký máte dojem z výsledného souboru, který se zrodil z vaší společné práce?

Ze začátku jsem byl trošku rozpačitý. Původně jsem myslel, že vznikne knížka víc koncepčně propojená - a ne "jen" antologie dvanácti příběhů. Ale jak jsem postupně viděl dokončené práce ostatních autorů, musím přiznat, že jsem moc rád, že můžu být součástí téhle publikace.

Je šance, že aspoň část souboru vyjde i u nás?

Záleží na Asijsko-evropské nadaci a na tom, jakým způsobem se antologie vydá a bude distribuovat. V Evropě se snaží zvolit takového distributora, který by pokryl víc než jeden dva státy. Takže se možná zadaří a knížka bude k dostání i u nás. V AARGH! vyjde můj příběh a určitě se pokusíme přinést i práce některých dalších autorů.

 

Právě se děje

Další zprávy