Blacksad: komiks, který si získal Evropu

Richard Klíčník
11. 1. 2006 0:00
Komiks - Blacksad je panter. Blacksad je soukromý detektiv. Blacksad je španělský komiks, který v roce 2003 uchvátil celou Evropu i svět.

Blacksad je specifický komiks s tak silnou atmosférou a tak podmanivou kresbou, že nemůže zůstat nepovšimnut. Je to efektní a přitom velice kvalitní podívaná i pro oči těch, kteří komiksům příliš neholdují.

Během krátké doby byl Blacksad vydán ve Francii, v Německu, Portugalsku, Itálii, Holandsku, Polsku, ale také v USA a Tchaiwanu. K tomu posbíral většinu cen pro nováčka roku na všech možných festivalech.

Ukázka z komiksu
Ukázka z komiksu | Foto: Juano Guarnido

Magazín Crew a Blacksad

U nás se vydání dočkal také, v překladu Richarda Podaného vyšly obě komiksové knihy na pokračování v magazínu Crew2 (Kref na kvadrát - vychází jako téměř pravidelný dvouměsíčník). Druhá kniha, Polární národ, byla dokončena v aktuálním čísle časopisu a čeští čtenáři tak mají možnost přečíst si toto zajímavé dílo v češtině.

To, že je příběh zasazený do Ameriky do doby někdy mezi 30. a 50. lety, není nikterak zvláštní. Doba, kterou nejvíce reprezentuje Humphrey Bogart a detektivní filmy s ním, je častou kulisou komiksů (připomeňme Sin City Franka Millera), jenže Blacksad je skutečně výjimečný.

Autoři Diaz Canales a Juanjo Guarnido se rozhodli, že hrdinové jejich příběhů budou zvířata, která sice nosí znaky, které jsou jim přisuzovány (gorily jsou zuřivé, plazi jsou slizce úlisní a lišky úskočně mazané), ale to vše je obaleno lidskými šaty a společenskými konvencemi, takže zvířecí stránka jako by nebyla vidět.

Ukázka z komiksu
Ukázka z komiksu | Foto: Juano Guarnido

Bajka jako realita

Dokonale propracované detaily malíře Guarnida, mimika postav přetažená lehce do parodie, ženské tvary na kočičích krasavicích ženštější než u lidských krásek, to vše nastavuje zrcadlo našemu světu - jen je to i na papírových stránkách jaksi opravdovější.

Příběh Národ ledu se dotýká otázky rasismu a rasové diskriminace; díky zvířecím protagonistům mohou autoři nahlédnout pod pokličku periferie, jak by to s lidskými hrdiny možná ani nebylo možné. Komiks oplývá přímo filmovými záběry a oko kameramana Guarnida je vždy na tom správném místě, aby obrázek zaujal a připoutal čtenáře k papíru. Podobně je to i s libretem: zápletka je napsaná s bravurou, dějové zvraty a objasnění Blacksadových případů jsou i v době, kdy už bylo vše napsáno, nepředvídatelné. Blacksadovi se dá paradoxně vyčíst pouze jedna věc - dokonalost. Je stěží představitelné, že autoři udrží takto nastavenou laťku.

Ukázka z komiksu
Ukázka z komiksu | Foto: Juano Guarnido

Třetí díl s názvem Ame Rouge vyšel v listopadu ve Španělsku a čeká na překlad do ostatních jazyků. Pokud se autorům podaří udržet vysokou kvalitu, má panter Blacksad potenciál stát se legendární komiksovou postavou a dočkat se klidně dvou desítek pokračování. Čtenářů už na to má dost i dnes.

Oficiální stránky komiksu naleznete ZDE. Stránky českého vydavatelství CREW jsou ZDE. Základní info o komiksu čerpáno z www.komiks.cz.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy