Utrpení si užije jen Spider-Man

Richard Klíčník
22. 4. 2006 17:00
Recenze - Nakladatelství Crew vydalo nového Spider-Mana. Nic neobvyklého - kdyby ovšem nešlo o jeden z legendárních příspěvků této řady.

Todd McFarlene patří ke  kreslířům, kteří v 90. letech měnili tvář amerického superhrdinského komiksu. Jeho styl je velmi expresivní jak kresbou, tak téměř filmovým střihem. A to je též případ komiksového příběhu Utrpení, kterým McFarlene spustil exhibici na známém a oblíbeném pavoučím hrdinovi.

Todd je kreslíř od pána boha

Exhibice je správné slovo, které celý komiks přesně vystihuje. Hned po ní se jedná o příručku, jak kreslit akční komiks nově. Pochopitelně, Utrpení vyšlo poprvé v roce 1990, takže dnes už je kresba zase o dalších patnáct let dál. Ale McFarlenovo dílo patřilo k přelomům.

Spider Man - Utrpení
Spider Man - Utrpení | Foto: Todd McFarlane

Kresba je poctivá a osobitá; má v sobě cosi, co mít komiksy tvořené na počítačových tabletech nikdy nebudou. Právě proto vyšlo Utrpení v češtině - je to skutečná legenda tohoto komiksového žánru.

O McFarlenově kresbě by se daly popsat dlouhé stránky, ono filmové vidění příběhu je famózní: zabírá detaily, mění perspektivu a dynamicky stříhá. Okénka se pod jeho taktovkou mění v šílený kolotoč, na kterém sedí pavoučí muž, lidský ještěr a tajemná čarodějka.

McFarlene dostal na hraní celou komiksovou sérii a náležitě toho využil. Efekty nešetří, nabízí tolik akce, jako snad nikdo v pavoučím muži před ním. I proto byl jeho Spider-Man tehdy vyhlášen řadou roku, přestože scénář za provedením silně pokulhává.

Spiderman: Utrpení
Spiderman: Utrpení | Foto: Todd McFarlane

O příběh tu vůbec nejde

Druhá strana mince totiž rozhodně není tak lesklá jako první. McFarlene je pořád jen výborný kreslíř. Pravděpodobnost, že by byl ještě geniálním scenáristou, je tak malá jako to, že někoho kousne radioaktivní pavouk a pokousaný získá nadlidské schopnosti.

Příběh je prostý: někdo zabíjí ve městě lidi a zabíjí je proto, aby přilákal Spider-Mana, který je logicky na řadě. Ten někdo je tajemná čarodějka, o jejíchž motivech se v první knize moc nedozvíte.

Dál tu vystupuje jedna z klasických spidermanovských postav - doktor Connors, přítel Petra Parkera, vědec, který se při testech regenerační látky proměnil v obřího nebezpečného plaza. A nakonec pochopitelně Mary Jane, manželka hlavního hrdiny. Žánrově čistý šestákový román může začít.

Tohle je pravý Spider-Man

Na druhou stranu je tento Spider-Man, který si na nic nehraje, daleko zábavnější než užvaněné příběhy plné velkohubých frází dnes tolik populárního J. M. Straczynského. Ten ze superhrdniny neudělal nic jiného než sociálního pracovníka v ujetém obleku, zatímco McFarlane nabízí Spider-Mana na vrcholu sil.

Čtenáře tedy čeká skvělá kresba, tak oslnivá (po zásahu českého grafického studia barvy jen září), že absence příběhu si skoro ani nevšimnete. Překlad Jiřího Pavlovského je v pořádku, celková úprava má vysokou úroveň. Jediné utrpení, které budete při čtení (tedy spíše prohlížení obrázků) prožívat, bude bolest hlavního hrdiny, se kterým se McFarlene rozhodně nemazlí.

T. McFarlene: Spider-Man: Utrpení. Crew 2005, překlad Jiří Pavlovský, 299 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy