Do Prahy dorazil přehled krutostí a neštěstí roku 2010

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
15. 9. 2011 21:00
World Press Photo je opět k vidění v Karolinu
Fotografii roku 2010 pořídila Jihoafričanka Jodi Bieberová; byla uveřejněna na titulní stránce časopisu Time
Fotografii roku 2010 pořídila Jihoafričanka Jodi Bieberová; byla uveřejněna na titulní stránce časopisu Time | Foto: ČTK

Amsterodam -  Do české metropole doputovala už pojedenadvacáté výstava představující vítězné snímky z prestižní  soutěže World Press Photo. Nejlepší novinářské a reportážní snímky roku 2010 jsou opět k vidění v prostorách pražského Karolina (od tohoto pátku do 9. října, denně od 10 do 18 hodin).

Expozice se od května konala už v řadě evropských zemí. V české metropoli je instalace velkoformátových snímků doplněna o dvanáct děl irského fotografa Andrewa McConnella, jež se letos stal držitelem Ceny Prahy. Ocenění získal za fotografii členky jediného středoafrického symfonického orchestru. Jeho práce z Konga, Ghany či Somálska vyzdvihla i mezinárodní porota WPP - ocenila jej v kategorii Umění a zábava a v sekci portrétních fotografií.

Novinářskou fotografií roku 2010 se v únoru stal snímek Afghánky s uříznutým nosem a ušima, který pořídila jihoafrická fotografka Jodi Bieberová. Celková vítězka jedné z nejprestižnějších cen světa, která vznikla s cílem vyzdvihovat snímky, jež by se jinak nedostaly na stránky novin,  získala za fotografii první místo i v kategorii Portrét - jednotlivosti.

Autorka už má doma osm cen z WPP a je druhým autorem z Jižní Afriky, který vyhrál hlavní cenu. Zároveň jde prý o první případ, kdy je fotografií roku "čistý portrét".

Snímek dívky, jejíž někdejší krása kontrastuje s jejím zmrzačením, zveřejnil 1. srpna 2010 na titulní straně časopis Time jako ukázku "spravedlnosti", kterou prosazuje afghánské hnutí Taliban. Už tehdy vyvolal debatu o etičnosti tohoto kroku.

Po vítěztsví snímku se pak znovu vrátila tradiční otázka, zda má WPP podporovat nadčasovější snímky s estetickými kvalitami a atmosférou, nebo naopak syrové aburcující záběry. Ty je totiž čím dál těžší odlišit od voyerské přehlídky krutostí, jež často v médiích převládá.

Osmnáctiletá Bibi Aisha prý magazínu "zapózovala" právě proto, aby upozornila na situaci ve své zemi. Svůj opustila domov kvůli domácímu násilí. Místní talibánský vůdce rozhodl, že za to musí být potrestána, a manžel jí za tuto "neposlušnost" uřízl nos a uši. Žena nyní žije ve Spojených státech, kde se podrobila několika zákrokům.

Sebevražedný skok, vítěz kategorie Aktuality - jednotlivosti.
Sebevražedný skok, vítěz kategorie Aktuality - jednotlivosti. | Foto: Péter Lakatos, MTI

"Je to neuvěřitelně silný snímek. Vysílá do světa mocný vzkaz o polovině populace, kterou tvoří ženy, z nichž tolik stále žije v bídných podmínkách a jsou vystaveny násilí. Je to tak silné, protože ta žena vypadá tak důstojně, ikonicky," uvedla při vyhlášení členka poroty Ruth Eichhornová.

Jury ve zdůvodnění uvedla, že jakkoli je aranžovaná fotografie osmnáctileté Afghánky šokující, staví se k otázce násilí na ženách důstojným způsobem.

Nečekaně drsný snímek vyhrál i v kategorii Aktuality. Cenu si odnesla fotografie zachycující sbeveražedný skok od Pétera Lakatose z maďarské agentury MTI.  Za ním skončila na druhém místě fotografie dívky zachráněné po zemětřesení v Port-au-Prince od haitského autora Daniela Morela. Jeho práce s tímto námětem vyhrály kategorii Aktuality - série.

Loňské lednové zemětřesení obsadilo obě první místa i v kategorii Zprávy. V jednotlivých snímcích se k přehlídce neštěstí a krutostí na třetím místě přidala uříznutá hlava z mexické drogové války od Američana Javiera Manzana.

Čtěte také:
Novinářskou fotkou roku 2009 je křik protestující Íránky
Stává se z World Press Photo příliš rajcovní kalendář?

V kategorii Lidé zvítězil snímek žen oplakávajících oběť nepokojů v Kašmíru od Inda Altafa Qadriho z agentury AP; na druhém místě je portrét zakladatale WikiLeaks Juliana Assange. Soubor snímků ze záplav v Pákistánu vyhrál kategorii Lidé -série.

Ceny za rok 2010 získalo celkem 56 fotografů z 23 zemí; mezi nimi letos není žádný český autor. Pět cen mají agentury Getty Images a Panos, Reuters dostal tři, AP a AFP po dvou. Jury vybírala z rekordního počtu 108 059 fotografií, které pořídilo 5847 fotografů ze 125 zemí.

Právě důraz na demografickou pestrost a také na uplatnění lokálních, volných i "amatérských" fotografů se v posledních letech staly jedním z hlavních zájmů soutěže.  V této souvislosti porota vyzdvihla sérii snímků, které pořídili pod zemí sami chilští horníci, kteří byli 69 dní uvěznění v dole. I když nejvíc cen stále sbírají agentury a tiskové kanceláře, pokračuje tento "demokratizační" trend i letos.

Naředit zastoupení fotografů euroamerického regionu umožnila v posledních ročnících i digitalizace a snadnost distribuce fotografií, kdy už autoři do nizozemského centra nemusejí posílat klasické (a tedy nákladné) zvětšeniny.

 

Právě se děje

Další zprávy