Svět skrze objetiv novinářů opět připutoval do Karolina

Pavel Kroulík, krk
16. 9. 2010 11:40
WPP: Fotografií roku 2009 je křik protestující Íránky
Fotografie roku: nezávislý fotograf Pietro Masturzo.Žena protestující v Teheránu proti výsledku íránských prezidentských voleb
Fotografie roku: nezávislý fotograf Pietro Masturzo.Žena protestující v Teheránu proti výsledku íránských prezidentských voleb | Foto: Pietro Masturzo

Amsterodam - Na tradiční místo do Pražského Karolina doputoval soubor fotografií z letošního ročníku mezinárodní fotografické soutěže World Press Photo. Nejlepší novinářské snímky roku 2009 jsou tu k vidění od 17. září do 10. října.  

Nejvíc cen letos aly agentury AP a francouzská Agence Vu - obě po třech vítězstvích a čestném uznání. Porota ocenila celkem 63 autorů z 23 zemí. Předtím strávila dva týdny nad rekordním počtem  101 960 snímků od 5 847 fotografů ze 128 zemí.

Právě důraz na demografickou pestrost a uplatnění lokálních fotografů se v posledních letech staly jedním z hlavních zájmů soutěže, která vznikla s cílem vyzdvihovat snímky, jež by se jinak nedostaly na stránky novin.

Naředit zastoupení fotografů euroamerického regionu umožnila v posledních ročnících masivní digitalizace a snadnost distribuce fotografií, kdy už autoři do nizozemského centra nemusejí posílat klasické (rovná se nákladné) zvětšeniny.

Součástí pražské zastávk je fotografií míst, kde žijí pařížští bezdomovci, jejich autorem je Francouz Pierre-Olivier Deschamps, letošní držitel Ceny Prahy. Trofej se udílí od roku 1990, vítěze vybírá primátor Pavel Bém. Na snímcích chybí lidé - pozorovatel spatří jen vyležené místo na staré matraci nebo kus mřížoví vyleštěného častým posedáváním.

Íránský protest

Snímkem roku 2009 zvolila porota soutěže World Press Photo v únoru fotografii íránské ženy, která křičí do noci svůj protest proti výsledku íránských prezidentských voleb. Jeho autorem je italský fotograf na volné noze Pietro Masturzo. Snímek z 24. června byl k vidění v italské televizi RAI a publikoval ho magazín Loop.

1. cena Aktuality (jednotlivci): Adam Ferguson, Útěk z místa sebevražedného atentátu v Kábulu
1. cena Aktuality (jednotlivci): Adam Ferguson, Útěk z místa sebevražedného atentátu v Kábulu | Foto: Aktuálně.cz

Porotci prestižní novinářské soutěže svůj verdikt vysvětlili tím, že tato „krásná fotka zachycuje napětí i emoce okamžiku, když začaly sílit protesty proti výsledkům voleb".

Největší protesty od islámské revoluce 1979 začaly kvůli vítězství prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v červnových prezidentských volbách; podle opozičních kandidátů bylo sčítání zmanipulované.

"Ten snímek ukazuje začátek něčeho, začátek velkého příběhu," řekl poroty Ayperi Karabuda Ecer. "Zasáhne vás vizuálně i emocionálně - a moje srdce pro něj okamžitě zahořelo."

Další porotce Guy Tillim dodal, že Masturzo dokázal zachytit a spojit obraz konfliktu s realitou každodenního života "za frontou" - tedy obě základní pojetí novinářské fotografie, mezi nimiž se pohybuje i WPP a ke kterým se střídavě přiklání pozornost poroty.

1. cena Události ve sportu (jednotlivci): Gareth Copley, Záběr na Jonathana Trotta
1. cena Události ve sportu (jednotlivci): Gareth Copley, Záběr na Jonathana Trotta | Foto: Aktuálně.cz

„Je to nádherný snímek íránské krajiny a stál by za pozornost sám o sobě. Ale navíc ještě podněcuje náš zájem ona žena, která do fotografie přidává důležitost historické události. Toto je svatý grál fotografie," dodal.

"Nemůžu tomu uvěřit - nikdy jsem si nemyslel, že by mohl vyhrát volný fotograf," řekl ještě v noci v první reakci vítěz. Masturzo vyhrál s cyklem z íránských voleb rovněž kategorii Lidé - série. Pochází z ní i vítězný snímek nazvaný From the rooftops of Teheran (Ze střech Teheránu), za který dostal autor 2. května na ceremoniálu v Amsterodamu 10 tisíc euro.

Místa konfliktů

Po ročníku, kdy vyhrál hlavní cenu snímek reflektující finanční krizi ve Spojených státech, v soutěži za rok 2009 opět převažovaly záběry z míst světových konfliktů a společenského napětí.

Vítězem v kategorii Aktualita - jednotlivý snímek se stal Australan Adam Fergusson z New York Times se záběrem afghánské ženy odváděné od místa sebevražedného výbuchu. V kategorii Aktualita - série patřila všechna tři první místa agentuře AFP. Vítězem byl vyhlášen argentinský fotograf  Walter Astrada, který vyhrál už podruhé za sebou, tentokrát se záběry násilí na Madagaskaru.

1. cena Obecné zpravodajství (jednotlivci): Kent Klich, Tuzzah v pásmu Gazy
1. cena Obecné zpravodajství (jednotlivci): Kent Klich, Tuzzah v pásmu Gazy | Foto: Aktuálně.cz

Kromě zmíněného uplatnění lokálních fotografů letos porota nepřímo upozornila i na další trend - takzvanou občanskou žurnalistiku, kdy už informování díky dostupnosti technologií a možnostech ení vyhrazeno pouze profesionálům.

Ačkoli je soutěž stále vyhlašována pouze pro reportéry z povolání, ocenila jury zvláštní trofejí i jedno „políčko" z amatérského videa na Youtube, které stejně jako fotografie roku mapuje protesty v Teheránu. Zachycuje ženu střelenou do zad, jež byla později identifikována jako Neda Agha-Soltan.

Porotci to vysvětlili tím, že snímek nemohl udělat žádný profesionální fotograf a že právě podobné amatérské záběry sehrávají čím dál zásadnější roli při reportování z míst světových událostí.

Trend „být čím dál blíž k události" má ale i jiný aspekt, na který ukázal další z oceněných snímků: 3. místo v kategorii Aktuality-jednotlivý snímek získala fotografka Julie Jacobson z AP za fotografii smrtelně zraněného amerického vojáka v Afghánistánu.

Snímek vyvolal v USA debaty, zda bylo jeho otištění důležité a zde je to příklad dobré současné žurnalistiky, nebo spíš ukázka špatného vkusu a etiky.

 

Právě se děje

Další zprávy