Divadelní tipy: Pohřeb Václava Klause a spousta tance

Klára Fleyberková
2. 10. 2012 12:42
Festival HYBAJ HO!, Deadline v Ponci a Divadlo Feste
Foto: Jakub Jíra

Divadelní tipy - V touze najít novou cestu ke sdílení pocitů a poselství, mísí se dnes umělecké žánry, které společně vytvářejí další a další tvary ocitající se kdesi na pomezí. Pro takové mixování je jedním z nejvděčnějších druhů bezesporu divadlo, které je schopno do sebe organicky vstřebat výtvarné či hudební umění i umění pohybové. A právě tanec úzce spjatý s divadelním tvarem se v poslední době těší stále větší oblibě. Důkazem je i festival  Hybaj ho! nebo Divadlo Ponec, jež pravidelně uvádí nejnovější taneční představení. Že je dnešní divadlo nuceno vyrovnat se s dalším konkurenčním médiem, s televizí, nás zase přesvědčí inscenace Divadla Feste, která „v přímém přenosu" přinese pohřeb Václava Klause.

Festival HYBAJ HO!

Ačkoli je to už řada let, kdy se naše republika odtrhla, Slovensko je nám i tak stále blízké a kultura našich „bratří" je nadále spojena s tou českou. Také z toho důvodu se letos už pošesté bude v holešovickém Studiu Alta konat festival HYBAJ HO!, který každoročně přiváží do Prahy nejčerstvější dávku slovenského současného tance (a v rámci onoho „bratrského vztahu" naopak český tanec vozí do Bratislavy). Kromě slovenských a česko-slovenských pohybových projektů nabídne festival i několik zahraničních (pomineme-li česko-slovenské hranice) koprodukcí.

David Zambrano
David Zambrano | Foto: Aktuálně.cz

Festival na Nové scéně Národního divadla otevře projekt EDGE, který je dílem mezinárodního týmu pod vedením režisérky Petry Tejnorové. Jde o jakousi sondu do života stárnoucích umělců, kteří jakkoli působili či stále působí v divadelním a tanečním prostředí. Projekt náležící k proudu tzv. devised theatre (kolektivní dílo vzniklé bez předem daného textu či scénáře) se snaží o nesentimentální popis témat spojených se stárnutím, proměnou sexuality a vnímání vlastního těla, a to prostřednictvím přímých prožitků a zkušeností jednotlivých umělců.

Program festivalu výrazně obohacuje mimo jiné i účast světoznámého choreografa, pedagoga a častého spolupracovníka slovenských tanečníků Davida Zambrana. Původem venezuelský umělec, jehož originální techniky Flying Low a Passing Through výrazně ovlivnily podobu současného tance, spojil své síly s významným slovenským tanečníkem Milanem Herichem, s nímž společně představí duet Holes. Samostatně pak na festivalu uvede své představení s názvem My Fire Is Still Burning For You a svou účast završí dvoudenním workshopem pro profesionální tanečníky.

Kromě ceněných zahraničních hostů se ukážou jak zavedení tvůrci slovenského tance (Petra Fornyaová), tak ti začínající (Soňa Ferienčíková) a k vidění bude široká škála různých přístupů k současnému tanci, mnohdy i ve spojení s dramatickým textem (Představení Petera Šuleje).

Studio Alta (U Výstaviště 21, Praha 7), od úterý 2. 10. do neděle 7. 10.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Tereza Lenerová Hradilková: Deadline (Divadlo Ponec)

Žijeme v hektické době. Snažíme se stihnout co nejvíce a neustále čelíme dalším a dalším deadlinům, které jsou nám ze všech stran ukládány, a mnohdy si je ukládáme my sami. Běžíme životem tak rychle, že si vůbec neuvědomuje ten nejzazší deadline, smrt.

Deadline
Deadline | Foto: Aktuálně.cz

Je naše volba, jak nakládáme s časem nebo čas nakládá s námi? Na to se táže nové taneční představení mladé choreografky a tanečnice Terezy Lenerové Hradilkové, která má za sebou studium na zahraničních školách i spolupráci s významnými umělci z celého světa. Při studiu v Amsterodamu se seznámila s Einat Ganz, s níž spolupracovala na svých prvních projektech
(Karenin's Smile, Sheep by the Road / Ovce u silnice a Proměnná / Variable).

Tanečně-pohybová inscenace Deadline je jejím prvním samostatným režijním projektem. Choreografka a autorka ho koncipovala jako taneční duet muže a ženy, jenž se snaží svým tancem zachytit napětí mezi realitou a plány, které se každý den do skonání těla snažíme naplnit. V jediných rolích se představí Kateřina Dietzová, která šla podobnými studijními cestami jako Hradilková (studovala v pražském Duncan Centre i v Amsterodamu) a Pasi Mäkëla, finský konceptuální umělec, performer, choreograf a hudebník částečně žijící v Praze.

Mezinárodní účast, bdělý dohled mladé choreografky a téma, které se týká nás všech, slibuje jedinečné představení, jež snad mnohým z nás otevře oči.

Divadlo Ponec (Husitská 24a/899, Praha 3), premiéra v pondělí 8. 10. ve 20:00.

 

Roman Sikora: Pohřbívání (Divadlo Feste)

Roman Sikora je kromě své novinářské práce známý i svými častými výpady na adresu českých politiků, které realizuje jak formou nejrůznějších happeningů, tak prostřednictvím dramatických textů. S velkým diváckým ohlasem se setkala jeho hra Zpověď masochisty v režii Martiny Schlegelové z Divadla Letí. Sikora v ní skrze příběh muže, který je rád týrán, velmi kriticky nahlíží na pravicovou vládu a současný stav naší společnosti.

Přímo pro brněnské Divadlo Feste teď Sikora napsal další text, kterým opět silně atakuje tentokrát nejvyšší představitele naší vlasti. Inscenace Pohřbívání přijede začátkem října poprvé do Prahy a odbude si tak premiéru co by kamenem dohodil od sídla jejího hlavního hrdiny. Tím je totiž Václav Klaus, ačkoli in memoriam. Celé představení je koncipováno jako přímý televizní přenos z pohřbu hlavy státu a snaží se reflektovat stav české společnosti za doby její vlády.

Že Sikora spolupracoval právě s Divadlem Feste, není nikterak překvapující, protože tento soubor se politickým a společenskokritickým inscenacím věnuje především. Pohřbívání je tak přirozeným pokračováním jakési trilogie o xenofobii a šovinismu v české společnosti, k níž se řadí inscenace Mimořádné události pojednávající o příběhu Anderse Breivika a Národní třída od Jaroslava Rudiše, která na svou premiéru ještě čeká (plánována je na 11. 10. v Brně).

Ke kontroverznímu divadlu zkrátka patří kontroverzní texty. Doufejme ale, že spojení dramatika Romana Sikory a režiséra Jiřího Honzírka nebude jen rozhněvaným plácnutím do vody.

NoD (Dlouhá 33, Praha 1), premiéra v úterý 9. 10. ve 20:00.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam do divadla?

 

Právě se děje

Další zprávy