Banksyho Gangsta Rat by mohla vynést až sto tisíc liber

Kultura Kultura
29. 10. 2012 16:45
Banksyho slavné graffiti se prodává v Hollywoodu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Plátno Gangsta Rat slavného a přesto záhadného umělce Banksyho by mohlo být prodáno až za sto tisíc liber. Dílo, jehož vznik je datován do roku 2006, prodávají v dražbě Bonhams v Hollywoodu a odhady prodejní ceny se pohybují mezi dvaašedesáti až třiadevadesáti tisíci liber.

Plátno Gangsta Rat představuje krysu s baseballovou čepicí, ověšenou řetězy a nesoucí kazeťák známý jako ghettoblaster. Poprvé se pak tento motiv objevil v roce 2004.

"Existují bez oprávnění. Jsou nenáviděny, loveny, pronásledovány. Žijí v tichém beznaději a špíně. A přesto jsou schopny dostat celé civilizace na kolena. Pokud jste špinaví, bezvýznamní a nemilovaní, pak jsou krysy vašimi největšími idoly," napsal ke "krysímu tématu" rok po jeho vzniku Banksy.

Ten začal svou kariéru streetartisty v roce 1990 v Bristolu. Jeho práce se staly v Londýně a Bristolu známější, když začal koncem 90. let používat šablony. Za nejvyšší cenu bylo dosud vydraženo Banksyho dílo Keep It Spotless - před čtyřmi lety vyneslo 1,16 milionu liber. Počátkem října pak měli Brad Pitt a Angelina Jolie pověřit Banksyho vytvořením obrovské nástěnné malby inspirované hurikánem Katrina. Dílo je určené pro jejich soukroméou galerii ve Francii.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy