Banksy přidal olympiádě atrakci. Dvě nová graffiti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 7. 2012 13:00
Britský streetartista Banksy vytvořil dvě graffiti k olympiádě
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Britský umělec vystupující pod přezdívkou Banksy vytvořil dvě nová graffiti s tématikou olympijských her, které v pátek začínají v Londýně. První z olympijských graffiti v typickém Banksyho černobílém ladění představuje oštěpaře házejícího raketovou střelou. Na druhé je skokan přeskakující plot z kovového pletiva s doskočištěm ze staré matrace.

Čtěte také
Banksy namaloval královnu jako Ziggyho Stardusta
Banksy obdaroval královnu. Upozorňuje na lidská práva

Foto: Aktuálně.cz

Nikdo zatím neví, kde jsou tato graffiti umístěná; Banksy jejich fotografie umístil na své internetové stránky v pondělí.

Jak napsal server Atlantic Wire, Banksyho nejnovější graffiti jsou reakcí na zatýkání graffitistů londýnskou policií minulý týden a také na vykázání pouličního umění z míst konání olympijských her, které se vztahuje i na Banksyho.

Britský list The Guardian londýnskou válku proti pouličnímu umění komentoval s tím, že turisté nepřijíždějí do Londýna, aby viděli vypulírovanou dokonalost. Raději uvidí chaotické prolínání starého s novým - a také Banksyho, který je podle listu "princem pouličního umění".

Banksy je kultovní postavou britského i světového street artu s nezaměnitelným stylem a humorem. Jeho skutečná identita je neznámá, má se ale za to, že pochází z Bristolu. Jeho pouliční poetiku Britové očividně zbožňují. Z výzkumu vypracovaného organizátory uměleckého veletrhu The Other Art Fair totiž vyplynulo, že výtvarným dílem nejlépe vystihujícím britskou identitu je graffiti dvou líbajících se policistů právě od Banksyho, nikoliv nějaký klasický obraz. 

 

Právě se děje

Další zprávy