Alšova jihočeská galerie hlásí rekordní návštěvnost, chystá novou budovu

ČTK ČTK
10. 1. 2024 14:22
Alšova jihočeská galerie hlásí rekordní návštěvnost, chystá novou budovu

Alšovu jihočeskou galerii v Hluboké nad Vltavou loni navštívilo rekordních 90 310 lidí. Nejvíc jich přilákala výstava děl H. R. Gigera, autora filmového Vetřelce, kterou zhlédlo 46 tisíc návštěvníků. Ještě v roce 2022 galerie přilákala 60 984 lidí. Několikamilionová investice do představení Gigerových děl byla přitom výrazně nižší než třeba náklady na kolekci ruské avantgardy vystavené v roce 2021, říká ředitel galerie Aleš Seifert.

Letošní hlavní přehlídka sezony se bude jmenovat Belveder Na Hluboké, začne 9. června a ukáže díla díla od 16. století po současnosti například od Anselma Kiefera, Honorého Daumiera či Josefa Čapka. Vychází z projektu, jejž přichystal vídeňský Belveder a který zohledňuje i ekologická témata. Rakouský sochař Johann Feilacher k tématu vytvoří v zámecké jízdárně les z jihočeských vánočních stromů. Pořadatelé jednají také o zápůjčce obrazu slavného nizozemského tvůrce Pieta Mondriana. "Připravujeme i doprovodné programy, které míří ke klimatické změně, udržitelnosti a věcem, které dnes velmi rezonují a kterých se tato výstava ve všem dotýká. Je to o dnešní době, jak můžeme přispět k tomu, aby byl svět udržitelnější," naznačuje ředitel.

Na jaře Alšova jihočeská galerie otevře novou stálou expozici v budějovickém Wortnerově domě. V létě pak chce oznámit vítěze mezinárodní architektonické soutěže, který pro ni navrhne novou budovu na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích za zhruba miliardu korun. Kraj na soutěž letos vyčlenil deset milionů korun. Budova má být hotová v roce 2028, kdy se České Budějovice stanou Evropským hlavním městem kultury. Nové galerijní prostory byly součástí přihlášky, jež tento titul městu získala. Galerii zřizuje Jihočeský kraj, letos jí dal na provoz 52,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy