Tom Cruise podepsal smlouvu s Warner Bros. Ve studiích bude mít vlastní kancelář

Reuters Kultura Reuters, Kultura
10. 1. 2024 11:07
Tom Cruise, jeden z komerčně nejúspěšnějších hollywoodských herců současnosti, podepsal smlouvu se společností Warner Bros Discovery. Bude pro ni vyvíjet a produkovat nové filmy i celé ságy, ve kterých má sám účinkovat. Firma to oznámila v noci na středu.
Tom Cruise na loňské premiéře zatím posledního dílu Mission: Impossible v New Yorku.
Tom Cruise na loňské premiéře zatím posledního dílu Mission: Impossible v New Yorku. | Foto: ČTK / AP

Jedenašedesátiletý Cruise, jenž proslul sériemi Top Gun nebo Mission: Impossible, pro sebe a svou produkční společnost dokonce dostane kancelář v sídle Warner Bros v kalifornském městě Burbank, podobně jako ji tam mívali Frank Sinatra nebo Clint Eastwood.

Smlouva není výhradní, herci dovoluje dál pracovat na ságách Mission: Impossible či Top Gun pro konkurenční Paramount, upřesňuje server Variety.com. Podle něj ale Warner Bros Discovery očekávají, že jim Tom Cruise pomůže vymyslet a nastartovat podobné velkorozpočtové série. Dohodu s ním podepsal David Zaslav, šéf Warner Bros Discovery.

"Uzavření smlouvy s možná největší filmovou hvězdou světa je samozřejmě silný signál," hodnotí krok Paul Dergarabedian z analytické společnosti Comscore. Podle něj Hollywood často funguje tak, že když je u projektu jeden hvězdný herec, bývá snazší k němu přilákat další.

Časopis The Hollywood Reporter zdůrazňuje, že Cruise podobnou smlouvu nikdy nepodepsal ani s Paramountem.

Kromě Zaslava mají být Cruisovými nejbližšími spolupracovníky Michael De Luca a Pam Abdy, kteří od roku 2022 šéfují filmové divizi Warner Bros. Motion Picture Group.

"Od prvního dne se tohle slavné studio snažíme dostat zpět tam, kde bylo na vrcholu slávy," uvedli ve společném vyjádření De Luca a Pam Abdy, podle nichž jim Zaslav už na první schůzce říkal, že chce Cruise přivést zpět k firmě. "Davida, Pam i Mikea, stejně jako jejich celý tým, nesmírně obdivuji a těším se, jak skvělé filmy spolu natočíme," dodává Tom Cruise.

Ten s Warner Bros zejména v 90. letech minulého století spolupracoval na filmech Interview s upírem, Magnolia nebo Eyes Wide Shut. Naposledy účinkoval v jejich sci-fi Na hraně zítřka z roku 2014, od té doby měl ale všechny projekty u konkurence. Poslední dobou na sebe herec upozornil zejména předloňským pokračováním Top Gun: Maverick, které celosvětově utržilo skoro 1,5 miliardy dolarů, tedy 33,6 miliardy korun, a stalo se jeho vůbec komerčně nejúspěšnějším titulem.

Vloni pak byl Cruise hvězdou dalšího dílu Mission: Impossible Odplata - První část, jenž však skončil za očekáváními s asi 567,5 milionu dolarů neboli 12,7 miliardy korun.

Za celou kariéru Tom Cruise účinkoval ve filmech, jež dohromady utržily téměř 13 miliard dolarů. Třikrát byl nominován na Oscara, konkrétně za snímky Narozen 4. července, Jerry Maguire a Magnolii. Ani jednou ale neuspěl.

Warner Bros Discovery se stejně jako další hollywoodské společnosti nyní probouzí z několikaměsíční hibernace, kterou způsobila loňská stávka scenáristů a herců. Kvůli ní musel také Tom Cruise odložit natáčení další Mission: Impossible. Kromě toho nyní herec pracuje na snímku s režisérem Dougem Limanem, jejž chce ve spolupráci s americkou NASA natočit v kosmu, respektive na palubě Mezinárodní vesmírné stanice.

Video: Trailer z poslední Mission: Impossible

Zatím poslední díl Mission: Impossible Odplata - První část uvedla česká kina vloni. | Video: CinemArt
 

Právě se děje

Další zprávy